Objavljena dva književna konkursa za pisce u Republici Srpskoj

Aleksandra Madžar
Objavljena dva književna konkursa za pisce u Republici Srpskoj

Banjaluka - Srijeda je ove sedmice bila i više nego srećan dan za domaće književnike, ali i sve one koji se pronalaze u svijetu pisane riječi, jer su juče objavljena dva književna konkursa.

Jedan od njih je već svima dobro poznat, a raspisuje ga Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. Riječ je, naravno, o konkursu za najbolji neobjavljeni roman u 2016. godini "Zlatna sova", koji će biti otvoren do 1. marta 2016. godine.

Drugi konkurs raspisao je novi i jedinstven književni časopis "Hourglas Literaray Magazine" za pisce koji pišu na engleskom jeziku, odnosno, za autore iz regiona koji pišu na srpskom, bosanskom, crnogorskom i hrvatskom jeziku čiji se preliminarni rok završava u ponoć 31. decembra.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta rekao je da će pobjednik "Zlatne sove" za 2016. godinu biti nagrađen sa 5.000 KM, poveljom, objavljivanjem romana u tiražu od 1.000 primjeraka i 100 primjeraka odštampanog romana. Kerleta je naveo da druga nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, 100 primjeraka odštampanog romana i autorski honorar od 2.000 KM, a treća nagrada tiraž od 500 primjeraka, 100 primjeraka odštampanog romana i autorski honorar od 1.000 KM.

- Pravo učešća na konkursu imaju pisci koji stvaraju na srpskom jeziku i koji blagovremeno dostave svoj neobjavljeni rukopis, a detalji konkursa nalaze se na internet sajtu Zavoda.

Ništa manje zanimljiv nije ni novi konkurs koji se raspisuje, kako je objasnio glavni urednik časopisa Vojislav Erceg, u tri kategorije - kratka priča, esej i pjesma.

- Za pobjednike konkursa, pored simboličnih (klepsidra i diploma), obezbijeđene su novčane nagrade, 1.000 dolara za pobjednika u svakoj kategoriji - objasnio je Erceg.

Tematskih i žanrovskih ograničenja, kako kaže, nema.

- Autori iz regiona mogu prijaviti jednu priču i/ili jedan esej i/ili tri pjesme. O pobjednicima konkursa odlučivaće žiri u sastavu Sibelan Forester, Jelena Lengold i Džon K. Koks. U zavisnosti od kvaliteta prispjelih radova, oni će odlučivati i o dodjeli posebnih nagrada za tri autora u iznosu od 500 dolara. Radovi finalista, za koje redakcija odluči da svojim kvalitetom zaslužuju da budu štampani, biće honorarisani - naglasio je Erceg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana