Objavljen roman “Zmajeva žena”: Ljubav i život despotice Jelene

Rajko Vuković
Objavljen roman “Zmajeva žena”: Ljubav i život despotice Jelene

BEOGRAD - Beogradska “Laguna” objavila je roman “Zmajeva žena” autorke Ane Atanasković, biografsku i istorijsku priču sa elementima psihobiografije.

Roman “Zmajeva žena” je priča o Jeleni Gatiluzio, supruzi despota Stefana Lazarevića, slobodoumnoj, hrabroj ženi, kćerki gospodara Lezbosa, ali to je i priča o knjigama, životu, gubicima, radostima i vječnoj ljubavi.

Knjiga buduću vladarku Srbije prati od sunčanog grčkog ostrva, zatim Kruševca te misterioznog Beograda, koji u to vrijeme postaje prestonica pa sve do manastira Pavlovac i Manasija. Ovo je zanimljiva fuzija provjerenih istorijskih činjenica o despotu Stefanu Lazareviću, o njegovoj supruzi Jeleni Gatiluzio, dijelom je roman o slikama iz njenog života koje su se mogle istražiti, a dijelom je maštanje o tome kako bi njen život mogao da se odvija u Srbiji, uz njega kao vladara, viteza, ratnika i pjesnika.

U romanu se mogu očekivati mnogi podaci iz prošlosti, opisi srednjovjekovne Mitilene, Konstantinopolja, Kruševca i Beograda, ali kako kaže autorka to je roman o imanju i nemanju u burnom vremenu u životu jedne žene.

- Ovo je roman o imanju i nemanju, o duhovnim izazovima, o čarobnostima, o moći mitova i vere, o tome kako jedan čovek prima na sebe breme viteštva u Redu zmaja, vladanja zemljom koja je između Istoka i Zapada, kako svoju istovremeno suptilnu i surovu prirodu balansira kroz dušu i kako jedna žena doživljava takvog čoveka, sebe u novoj sredini i sebe kroz ostvarenje ili neostvarenje najvećih želja - rekla je Atanaskovićeva.

Kako sama autorka navodi ova je knjiga pisana srcem i dušom, donoseći novi, ali sasvim iskren i detaljno argumentovan pogled na likove koje smo mislili da dobro poznajemo. Sada imamo priliku da uđemo u njihov unutrašnji svijet.

- Pisanje romana kao što je “Zmajeva žena” jeste veliki izazov za umetnika. To nije samo pisanje. To je uranjanje u istorijske izvore, poseta toponimima koji su opisani u romanu, prodiranje u dubine ličnosti koje su istoriji ostale skrivene, sjedinjavanje sa duhom vremena koje je prošlo. I za čitaoce su ovakvi romani izazov. Treba ih upamtiti umom i dušom. Oni su pamćenje, osećanje i maštanje - rekla je Atanaskovićeva.

Znameniti srpski književnik Slaviša Pavlović ističe da je ovo divna priča i neka vrsta krstarenja kroz srednjovjekovnu istoriju.

- Srbija se posle Kosovskog boja uzdigla zahvaljujući despotu Stefanu. On nije bio samo vešt i prosvećen vladar, izuzetan diplomata, nego i veliki ratnik. Priča o Jeleni Gatiluzio, njegovoj supruzi, predstavlja izvanredno krstarenje kroz srpsku srednjovekovnu istoriju. Autorka nas pored dalekih predela vodi i u dubinu srca glavne junakinje, gde se prepliću različita osećanja kojima će se čitaoci rado prepustiti - rekao je Pavlović.

Takođe, riječi hvale za ovo blago srpske književnosti imao je i Branislav Janković koji nije krio divljenje o junacima Ane Atanasković.

- Volim kada pisac stavi ogledalo ispred sebe, dugo posmatra svoj odraz u njemu i kaže: “Vreme heroja još nije prošlo”.  Junaci Ane Atanasković ulaze u borbu bez razmišljanja o pobedi. Jelena Gatiluzio i despot Stefan Lazarević ne traže pomilovanje - ljubavi to ne treba - rekao je Janković.

Biografija

Rođena je u Kruševcu 1973. godine. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Svoju prvu knjigu “Beogradske majske priče” objavila je 2006. godine za Književnu omladinu Srbije. Napisala je veliki broj priča i eseja. Pored proze sa velikim uspjehom piše i poeziju. Književnoj javnosti i čitalačkoj publici najpoznatija je po romanu “Moja ljubav Nikola Tesla”. Do sada je objavila šest romana “Duet duša”, “Jelena Anžujska”, “Moja ljubav Nikola Tesla”, “Kraljica jorgovana”, “Davorjanka Paunović” i “Zmajeva žena”. Živi i radi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana