Objavljen roman “Zadušnice” pisca Dejana Ognjanovića: Mračni svijet humora i groteske

Branislav Predojević
Objavljen roman “Zadušnice” pisca Dejana Ognjanovića: Mračni svijet humora i groteske

NIŠ - Čuveni pisac, publicista i doktor za horor, Dejan Ognjanović objavio je novo romaneskno ostvarenje pisano u žanru horora pod nazivom “Zadušnice”.

Radnja romana smještena je u blisku budućnost Srbije u kojoj, tokom jesenjih zadušnica, iz grobova počinju da ustaju mrtvi. Mrtvi ustaju iz mrtvačnica, sa stolova za obdukciju, iz sanduka, usred sahrana. Lelek za mrtvima pretvara se u lelek od mrtvih. Počinje haos, ali haos je u Srbiji prirodno stanje. Radnja romana dešava se u Nišu i Niškoj Banji i obližnjem selu Vrgudinac, a glavni likovi se kreću u širokom rasponu od beskućnika i kriminogenih propaliteta do doktora nauka, sa običnim svijetom između. Iako su čitaoci njegovih prethodnih romana “Naživo”, “Zavodnik” i “Prokletije” navikli na redove teksta ispunjene mučnim, brutalnim scenama nasilja i jezom, novi Ognjanovićev roman sadrži snažne primjese crnog humora i groteske, elemente kojima autor pokušava da prevaziđe ili oneobiči svu postojeću apsurdnost i nadrealnost života u Srbiji.

- “Zadušnice” sadrže, za moj dosadašnji opus, najizrazitije primese humora, ali da naglasim to je veoma crn, često i morbidan humor. Uprkos snažnim grotesknim momentima, u izvesnom smislu je ovo moj najcrnji roman, jer opisuje Srbiju kao zemlju mrtvih, zemlju u kojoj je život (skoro) nemoguć. Ukratko, ako tu ima nekog humora on je ponajviše u duhu Tomasa Bernharda i Vilijama Barouza, samo sa malo više zgražavajućih prizora - naveo je Ognjanović.

Iako oživjeli mrtvaci predstavljaju jedan od centralnih motiva romana, autor naglašava da u pitanju nije klasičan roman o zombijima, u zapadnjačkom smislu tog žanrovskog pojma.

- Živi mrtvaci u mom romanu uopšte nisu zombiji na kakve ste navikli u stranim filmovima. Njihovo ponašanje, njihovo mesto u zapletu, šta oni rade i šta se s njima radi... mislim da je prilično sveže i retko viđeno. Naravno, jedna doza oslanjanja na tradiciju neizbežna je, a po mom shvatanju horora i poželjna! Ali ako ponegde posegnem za citatom ili aluzijom, to je uvek promišljeno, sa smislom, radi nekog efekta i učinka, neke poente; to nikada nije preslikano, prepisano, nego je uvek reimaginirano i snažno obojeno mojim autorskim pečatom, mojim nazorima i pristupom - kaže pisac.

Roman “Zadušnice” objavljen je kao samostalno autorsko izdanje. Sadrži 320 strana, tvrdog je poveza, a pored proznog teksta, donosi prilog “Veseli domaći horor” iz pera pisca i publiciste Ilije Bakića, tekst “Odjavna reč autora” o nastanku i inspiraciji za roman, kao i spisak pretplatnika.

Autor

Dejan Ognjanović (1973) je pisac, urednik, filmski i književni kritičar, prevodilac, esejista. Tokom karijere objavio je studije: “Faustovski ekran” (2006), “U brdima, horori” (2007), “Studija strave” (2008), “Poetika horora” (2014), “Više od istine: Kadijević o Kadijeviću” (2017) i “Kult Gula” (2019). Autor je romana “Naživo” (2003), “Zavodnik” (2014), “Prokletije” (2021) i “Zadušnice” (2023) kao i zbirke priča “Divlja kapela” (2022). Priredio je antologiju priča H. F. Lavkrafta “Nekronomikon” i urednik je edicije “Poetika strave” u “Orfelinu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana