Objavljen roman “Gašo”: Zločin i kazna vlastite savjesti

Branislav Predojević
Objavljen roman “Gašo”: Zločin i kazna vlastite savjesti

BANjALUKA - Izdavačka književna zajednica “Vaso Pelagić” objavila je roman po istinitom događaju “Gašo”, književnika Drage Vrućinića.

Roman “Gašo” je dobro osmišljena i majstorski interpretirana priča, koja će čitaoce zaokupiti događajima koji im neće dozvoliti ni tren čekanja da pročitaju novu rečenicu, jer autor pažnju čitaoca non-stop drži. Radnja romana se dešava u selu Zelena Vrhovina. Mladalačka obijest i nekoliko nepromišljenih poteza će cijelom jednom mirnom i pitomom selu donijeti nemir i patnju nakon nemilog događaja, ne samo suseljanima, već i izvršiocu zločina, koji je ujedno i glavni junak ovog romana.

Autor knjige Drago Vrućinić ističe da je motiv za pisanje ovog romana našao u istinitim događajima iz vlastite prošlosti, što mu je bila dodatna odgovornost prilikom rada na romanu.

- Taj događaj, koji je lajtmotiv romana, silovanje mlade djevojke i njeno samoubistvo zbog nanesene sramote zaista je istinit i u periodu u kojem se sve to odigralo nikoga nije ostavilo ravnodušnim, to je bilo jako potresno, tragično i nezamislivo za ta vremena. Naravno, zbog aktera sam mijenjao imena, pažljivo balansirao detalje i ostatak priče, u kojoj zločinac Gašo bježi iz rodnog mjesta te godinama kasnije presudi sebi mučen grižom savjesti, je plod moje mašte i prilagođen samom zapletu romana - rekao je Vrućinić.

Pisac ističe da je tragedija, koja je centralni motiv romana, na neki način izdvojila njegovo djelo iz ostataka opusa, koji je pisao tokom književne karijere.

- Ovo djelo se dosta razlikuje od mojih prethodnih djela, koja su mahom obojena humorom, za razliku od njih, roman “Gašo” nosi sa sobom dosta mračniju dozu tragedije. Dugo sam razmišljao o tom događaju koji se desio, jer sam poznavao tu djevojku kojoj se sve to zbilo, ali tada sam bio jako mlad i uvek se nisam bavio pisanjem. No taj događaj i priče o njemu stalno su bili prisutni u mojim mislima i kako su odmicale godine, tako je i u meni rasla sve više i više želja da bude napravljena priča o tome, da nikad ne bude zaboravljeno i da bude opomena za neke buduće generacije, iako su se moralne i društvene norme u velikoj mjeri promijenile u odnosu na doba kada se odvija radnja romana - rekao Vrućinić.

Recenzent romana književnik Ranko Preradović ističe da je ovaj roman pokazao jezičku preciznost i tačnost kavom se malo pisaca može pohvaliti.

- U “Gaši” je najbolje pokazao Vrućinić svoju jezičku preciznost i tačnost, doslovičnost jezika kakvim se malo pisaca danas mogu pohvaliti. Kako su prelijepi ti jezički nadmoćni opisi ili životni treptaji, da je to vrlina koju Vrućinićeva literatura nudi i zarad čega možemo slobodno reći da je osoben među nama. O jeziku su mnogi pisci vodili računa, ali veliki broj ih u tom smislu odaje i određenu aljkavost. Jezički neobičan književnik naših strana je Miloš Crnjanski, koji je svojim zarezima, tačkama i inim znakovima vazdizao jezik iznad svega - ističe Preradović.

Sam autor kaže da su prve reakcije čitalaca jako pozitivne i da ga je veliki broj njih lično pozvao, da bi podijelili svoje utiske. Vrućinić u skorije vrijeme planira da roman predstavi putem promocija, da bi dodatno skrenuo pažnju čitalaca zainteresovanih za ovakvu vrstu literature.

Biografija

Drago Vrućinić je rođen 11. novembra 1945. godine u selu Jelašinovci, opština Sanski Most. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu i Sanici, učiteljsku završio u Prijedoru, a Pedagošku akademiju u Petrinji. Književnim radom intenzivno se bavi od 1985. godine. Za odrasle je objavio romane: “Raško”, “Sunce u očima”, “Zavalski učitelj”, “Lukendinih pet žena”, zatim priče “Jauci bez odjeka”, “Pričke iz nedoba”. Za djecu je objavio bajku “Mačka zlatnoga repa”, zbirku priča “Bodljikavim puteljcima djetinjstva” i romani “Zvončica” i “Boni”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana