Objavljen prvi broj časopisa “Nova stvarnost”: Prozor u svijet umjetnosti

Ilijana Božić
Objavljen prvi broj časopisa “Nova stvarnost”: Prozor u svijet umjetnosti

BANjALUKA - “Nova stvarnost”, časopis za književnost, umjetnost i kulturu Udruženja književnika Republike Srpske, konačno je pred čitaocima u onlajn izdanju, a njime je svijet umjetnosti i kulture dobio vjernog pratioca i promotora.

Redakcija je već nekoliko mjeseci vrijedno pripremala prvi broj časopisa, koji će svi ljubitelji umjetnosti i kvalitetnog štiva moći čitati na zvaničnom sajtu Udruženja književnika RS.

Kako je predsjednik Udruženja književnika RS, te glavni i odgovorni urednik časopisa “Nova stvarnost” Predrag Bjelošević kazao za “Glas Srpske”, nazivom časopisa određen je i njegov uređivački koncept, po kome će biti otvoren za novostvorene umjetničke i teorijske radove, pored književnih i prevodilačkih, te za one iz sfere likovne, muzičke i pozorišne umjetnosti, kulturne baštine, putopisne literature kako svojih članova, tako i stvaralaca iz okruženja i svijeta.

- Nakon trnovitog puta kojim Udruženje književnika RS od samog osnivanja ide i svih poteškoća koje su ga na tom putu pratile i još prate, konačno smo ostvarili veliki cilj. Ovaj časopis predstavlja prozor u svijet. U vremenu otežanih uslova za kretanje i komunikaciju, nadamo se da će naš onlajn časopis, zahvaljujući mogućnostima savremenih tehnologija, pomoći prevazilaženju nevidljivih “kovid” barijera i tako umjetnost učiniti dostupnijom svima koji se njenim čudesnim jezicima služe i izražavaju kao i onima čija je ona odveć postala nasušna potreba i duhovna hrana - istakao je Bjelošević.

Dodao je da uspjeh časopisa vide u sinergiji umjetničkih vizija i teorijsko-naučnih osvjetljenja, te da se aktuelnost neće bazirati na dnevno-političkim zbivanjima već na suštinskim pitanjima važnim za stvaranje kulturnijeg ambijenta za život umjetnika i razvoj umjetnosti u našem društvu.

- Časopis će izlaziti tromjesečno u onlajn izdanju, a prema mogućnostima ćemo pokušati da svaki broj i štampamo u simboličnom broju primjeraka. Nastojaćemo da u svakom broju budu predstavljene i likovna, muzička, pozorišna i filmska umjetnost - objasnio je Bjelošević.

Naglasio je da časopis podrazumijeva širok spektar tekstova iz oblasti književnosti, esejistike, teorije i istorije književnosti.

 - U ovom broju naš Ranko Risojević daje kratak opis Kočićevog konaka, što je veoma značajno. Svima nam je poznato da je Kočić vezan za Zmijanje i Banjaluku, ali do sada se nije znalo gdje je noćivao kad dođe u rodni kraj. Zahvaljujući ovom prilogu saznajemo da postoji i ta kuća u kojoj je boravio prilikom posjeta Banjaluci. Tako da smo u istraživačkom smislu napravili iskorak - naveo je Bjelošević.

Istakao je da je u časopisu i prilog Kolje Mićevića koji nas je, nažalost, nedavno napustio.

- Naš počasni član i jedan od najvećih srpskih prevodilaca svih vremena, Kolja, na dva mjeseca prije smrti poslao nam je prilog “Moleban za kompozitore, žrtve holokausta”, gdje je obradio 20 kompozitora koje je Hitler, nakon komponovanja i predstavljanja tih kompozicija, svirepo pobio u Moravskoj i Aušvicu - ispričao je Bjelošević.

Dodao je da je u ovom broju predstavljena i ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade Luiz Glik, kao i da prvi broj samo pokazuje kako će časopis izgledati, te da će se vremenom profilisati.

Saradnja

Bjelošević je istakao da je redakcija časopisa otvorena za saradnju sa svim piscima iz regiona.

- Iščekujući vaše priloge želja nam je, poštovani saradnici, da u njima budete vizionari bolje sutrašnjice i novih estetskih vrijednosti koje će nas sve izdići iznad osjećaja nagovještaja zlog vremena u kom se estetsko i etičko sve više potiskuju sa životne pozornice i pokušavaju nametnuti posve novi parametri za lijepo, plemenito i vrijedno umjetničkog angažmana - saopštio je Bjelošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana