Nema štanda bez djela nobelovaca

Aleksandra Madžar
Nema štanda bez djela nobelovaca

Banjaluka - Djela nobelovaca i neponovljivi klasici, kultna djela domaćih autora, ipak, i poslije toliko godina privlače čitaoce da se zaustave ispred štandova i svoju kućnu biblioteku obogate književnim blagom.

"Glasov" Sajam knjige svakog septembra probudi sve one uspavane zaljubljenike u pisanu riječ, a tako je, složili su se posjetioci, bilo i ove godine.

- Moram priznati da sam ove godine čekala sajam kako bih kupila bar nekoliko djela sa spiska koji sam napravila. Zapisala sam dvadeset naslova, a kupila sam četiri, nije baš sjajno, ali nije ni loše. Solidne su cijene, dvije knjige sam platila osam maraka, a dvije deset, mislim da se srednja klasa može uklopiti - rekla je Banjalučanka Anja, koja se kući vratila sa djelima Andrića i Pekića, ali i, kako ona kaže, nešto lakšim štivom Gijoma Musoa.

Na "Laguninom" štandu i ove godine gužva, jer su u Banjaluku došli sa više od 250 naslova.

- Ovaj put imamo mnogo novih izdanja, što su posjetioci prepoznali, pa nas i posjećuju. Traže se skoro jednako i domaća i strana izdanja. Imamo odlične reakcije na roman "Islednik" Dragana Velikića, kao i na roman "Kišni psi" Dejana Stojiljkovića - rekli su na "Laguninom" štandu.

Obilazeći štandove i kao novinar i kao čitalac, autor ovih redova primjećuje da su rijetki štandovi na kojima se ne mogu naći djela nobelovaca, a najviše se kupuju, naravno, djela našeg Ive Andrića.

- Ovo je odlična prilika da kupim komplete Ive Andrića i Branka Ćopića, jer su u knjižarama dosta skuplji. To je ono što će ostati mojoj djeci, mojim unucima i što vrijedi. Lijepo je vidjeti ove mališane kako obilaze štandove, vraćaju nadu da će knjiga i pored mobilnih telefona i svih tih čuda tehnologije živjeti - rekla je jedna nastavnica srpskog iz Banjaluke.

Osnovci, koji kao i svake godine dolaze na sajam u organizovanim posjetama, nestrpljiviji su nego stariji čitaoci, ali oni su ti koji donesu žamor, smijeh i unesu neku drugu energiju u dvoranu "Borik". Posebno im je zanimljiv štand Kreativnog centra, jer je on najviše i posvećen njima. Pažnju im privlače slikovnice, šarene korice, atlasi, rječnici stranih jezika, a neki traže i obaveznu lektiru.

- Volim da čitam i volim da kupujem knjige. Bude mi krivo kada uzmem knjigu iz školske biblioteke, pa moram da je vratim. Zato sam došla da neke lektire koje sam već pročitala kupim i imam i kod kuće - kazala je Maja, koja nije uspjela da izgovori iz koje je škole jer su je drugari požurivali da krenu dalje.

Trećeg dana sajma, prijepodne, promovisana su izdanja Muzeja Republike Srpske: "Zmijanje: Pokućstvo dinarske planinske kuće brvnare", autora Vladimira Đukanovića, "Banja Luka od okupacije do slobode: (1941-1945)", autora Milenka Đorđevića, "Između lijeka i otrova", autora Nataše Kovačević, "Rano hrišćanstvo na području Eparhije bihaćko-petrovačke", autora Milke Đukić, "Zmijanjski vez: Svjetsko kulturno nasljeđe", autora Danijele Đukanović, brošure sa manifestacija "Proljeće u Muzeju": "Muzejski eksponat kao inspiracija", autora Nataše Nogo i "Zmijanjski vez - UNESCO-ovo kulturno nasljeđe" sa izložbe održane u Briselu, publikacija "Potočare Bosanske Krajine - osvrt na bosanske seoske vodenice", autora Vladimira Đukanovića i Mitje Guština.

Druženje sa Vesnom Kapor

Na štandu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske trećeg dana sajma čitaoci su se družili sa književnicom Vesnom Kapor, koja je u srijedu uveče promovisala svoju zbirku priča "Po sećanju se hoda kao po mesečini" u nacionalnoj biblioteci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana