Narodna i univerzitetska biblioteka RS: “Čovek po imenu Uve” najčitanija knjiga ovog ljeta

Ilijana Božić
Narodna i univerzitetska biblioteka RS: “Čovek po imenu Uve” najčitanija knjiga ovog ljeta

BANjALUKA - Djelo “Čovek po imenu Uve” švedskog pisca Fredrika Bakmana najčitanija je knjiga ovog ljeta, ali i godine u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, a prate je romani “Nisam kriva” Jelene Bačić Alimpić i “Besnilo” Borislava Pekića.

 

Zanimljivo je da je “Čovek po imenu Uve” na prvom mjestu čitanosti već godinama, a prema riječima Aleksandre Rendić, bibliotekara savjetnika u NUBRS, ova knjiga je za posljednjih godinu dana posuđena 85 puta.

- Njena popularnost se ogleda u tome što je duhovita, neobična i drugačija. Pored toga, primijetila sam da naši korisnici mnogo vole da čitaju skandinavsku književnost, i to različite žanrove. Norveška i švedska literatura prije nisu bile u velikoj mjeri prevođene, a sad se mnogo i prevode i čitaju, i našim korisnicima se ta djela dopadaju. Tako se, pored Bakmana, traže i djela norveškog pisca Jua Nesbea - objasnila je Rendićeva za “Glas Srpske”.

Na četvrtom mjestu liste čitanosti u NUBRS ovog ljeta je roman “Deca” Milene Marković, koji je osvojio NIN-ovu nagradu za književnost, a na petom je djelo “Izgubljena sestra” irske spisateljice Lusinde Rajli.

- Svake godine nakon proglašenja NIN-ove nagrade pobjednička knjiga postane i najtraženija u našoj biblioteci, pa je tako i sa romanom Milene Marković. Interesantno je da se serijal “Sedam sestara” Lusinde Rajli neprestano čita. Takođe i djela Jelene Bačić Alimpić i Vesne Dedić. Jednostavno, bilo je vrijeme godišnjih odmora, pa su korisnici tražili rasterećeniju literaturu. Ali, generalno, otkako je korona krenula, traži se literatura koja će ih opustiti i odmoriti od svakodnevice u kojoj živimo - ispričala je Rendićeva.

Istakla je da su među najčitanijim piscima iz Republike Srpske Ninoslav Mitrović, Lana Bastašić, Tanja Stupar Trifunović, Slađana Perković i Darko Cvijetić.

- Među dječjim piscima čija se novija izdanja najviše traže su Berislav Blagojević, Jovo Čulić i Aleksandra Čvorović - rekla je ona.

Kako je kazala, čitaocima se veoma dopadaju i djela Dejana Tiaga Stankovića, pisca iz Srbije.

- Čita se i popularna psihologija, jer ljudi vjerovatno pokušavaju pročitati savjete i vidjeti kako da se snađu u ovom vremenu. Ipak, nama je najdraže kad vidimo da u NUBRS dolaze mladi. Oni biraju knjige u našem tinejdžerskom kutku i pitaju nas za preporuku. Savjetujemo im da čitaju jer će tako obogatiti jezik i prevazići strah od  javnih nastupa, ali i od odgovaranja pred profesorima - kazala je Rendićeva.

Dodala je da nema ništa ljepše od toga kad naiđeš na knjigu koja te stilom i temom toliko oduševi da ne možeš da je ispustiš iz ruku.

Iz ove biblioteke u posljednjih godinu dana sa pozajmnog odjeljenja posuđeno je 56.638 knjiga, a ove godine prvi put u NUBRS učlanilo se 772 korisnika koji nikada prije nisu bili učlanjeni. Kako je kazala Rendićeva, ova biblioteka posjeduje veliki izbor literature i svako može da pronađe nešto za sebe.

Preporuke

Aleksandra Rendić našim čitaocima je preporučila nekoliko zanimljivih naslova.

- Imamo kvalitetna djela novijih pisaca srpske književnosti kao što je “Emilija Leta” Mirjane Mitrović, te knjige “Spletkarenje sa sopstvenom dušom” i “Kao da se ništa nije dogodilo” Marije Jovanović. Preporučila bih i roman “Čast”, turske književnice Elif Šafak, u kojoj piše o turskoj tradiciji i njenim susretom sa zapadnim svijetom, o krivici i nevinosti, odanosti i izdaji. Knjige u kojima možete spoznati zanimljivosti o drugim kulturama su i djela Hanifa Hurejšija, koji piše o tome kako se Indijci snalaze u Engleskoj - zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana