Nagradu “Stražilovo”, koju dodjeljuje “Brankovo kolo” dijele četiri laureata: Snažna poezija stvarnosti i snova

Milanka Mitrić
Foto: brankovokolo.org

SREMSKI KARLOVCI - “Stražilovo” je priznanje koje “Brankovo kolo” dodjeljuje za najbolje pjesničke knjige, a ove godine žiri je odlučio da priznanje podijele četiri laureata.

Žiri koji je radio u sastavu - Nenad Grujičić, Ivan Lalović i Rastko Lončar donio je odluku da nagrada ravnopravno pripadne Milanu Vićiću, za knjigu “Večna proleća”, Bojani Kulidžan Gromović - “Nebogled”, Jeleni Vujanović za zbirku “Ma nije mi ništa” i Filipu Božiću Dejanoviću za zbirku -”Zbogom, simboli”.

Specijalna nagrada “Stražilovo” pripala je panorami poezije đaka Karlovačke gimnazije, “Pesme posle nas”, koju je priredila dr Maja Stokin, profesor srpskog jezika i književnosti u Karlovačkoj gimnaziji.

Pjesnik, prevodilac i samostalni umjetnik, Milan Vićić, prema riječima žirija, u ovoj, drugoj po redu pjesničkoj knjizi, nametnuo se snažnom imaginacijom i superiornim darom za rad u jeziku.

- U to nas, upravo, uveravaju njegova “Večna proleća”, dijalektička apologija “dramatičnosti čovekove nevečnosti i večne nečovečnosti” u procesu potrage za “svojim”. Talentovani mladi pesnik podseća nas da, taman i sve ono čega se poezija dotiče bilo tuđe, pesništvo je od čoveka, i čoveku - neotuđivo. Koristeći raznovrsne alate jezičkog - od arhaičnog, mitološkog, vernakularnog, žargonskog, zaumnog, kovaničkog - Milan Vićić, kao već formirani mladi-stari pesnik, predočava “antički” strah od prirode kao htonskog prostora, i “romantičarski” užas izazvan gradskim prostorima - navodi žiri o ovoj zbirci.

Žiri dalje navodi da je pjesnikinja Bojana Kulidžan Gromović, koja je nagrađena za knjigu “Nebogled”, čitaocima nudi lepezu refleksija sa motivima i pitanjima o čovjekovog postojanja, zavičajne prizore i snove, ali i urbani svijet sa socijalnim i društvenim iskušenjima.

- Kao rođena pesnikinja, ne libi se da u prvi plan stavi ljubavnu poeziju, to jest prožimanje muškog i ženskog principa kao nezaobilaznu temu za umetničku obradu, to jest kao elementarni zahtev za ispunjenje misije pesničkog talenta u svim vremenima. U ovoj zbirci pesama nalazi se usađena ljudska iskrenost da budeš to što jesi - naznačio je žiri.

Za poeziju pjesnikinje Jelene Vujanović, žiri navodi da u toj poeziji ima nečeg boemskog i lutalačkog, što daje poetičku pretpostavku za daljnje građenje odnosa prema umjetnosti i životu.

 - Naspram pomodne tzv. kontraljubavne i kontrapatriotske poezije, Vujanovićeva upravo insistira na čistoj emociji u otvaranju rodoljubivih i ljubavnih tema. Vera u poeziju i pesnički govor, u čoveka i prirodu, u maternji jezik i božansko su stubovi ove nagrađene knjige, stečeno bescen-blago za nova poetička otkrića - izdvaja žiri o njenoj poeziji.

“Zbogom, simboli” četvrta je nagrađena zbirka, pjesnički prvenac, a prema mišljenju žirija, ovo djelo obiluje zrelošću poete koji ima vizije nakon pređenog puta, iskustva nerazumijevanja i patnje, i postaje slobodan.

- Na tom putu traumatizovani svet zbacuje oklope i kaveze, otvara neslućene prostore neba-poezije i stvaralačkog vaskrsnuća. Svestan mogućnosti nerazumevanja njegovog proroštva, on se još više otvara i dalje nudi ljubav na tragovima-stihovima koji se ukazuju posle apsolviranog iskustva. Ovaj prvenac donosi originalnu poetičku šifru koja može poslužiti i pesniku i drugima da kreativno tragaju i traju u vremenu - zaključuje žiri.

Žiri je specijalnu nagradu dodijelio poeziji učenika Karlovačke gimnazije “Pesme posle nas”, u kojoj su pjesme Alekse Vilića, Isidore Antonijević, Natalije Đorđević, Ive Maksimović, Nikoline Dikić i Helene Budimir.

- Ovu nagrađenu knjigu određuje njena mladalačka osnova, poezija iz košnice mladih talenata Karlovačke gimnazije, a u slavnoj auri Sremskih Karlovaca i Brankovoga Stražilova. Godine provedene u Karlovačkoj gimnaziji, godine su sa zvezdama na dohvat ruke i pesničkim vizijama u neograničenom maštarijumu maternjega jezika - ističe žiri.

Priznanja laureatima biće uručena na Stražilovu, 11. septembra kod spomenika Branku Radičeviću na jubilarnom 50. Brankovom kolu, koje će trajati od 10. do 20. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana