Nagrada “Šušnjar” dodijeljena Mirku Vukoviću za knjigu “Šipak iz Prebilovaca”

M. M.
Nagrada “Šušnjar” dodijeljena Mirku Vukoviću za knjigu “Šipak iz Prebilovaca”

BANjALUKA - Književna nagrada “Šušnjar” za 2023. godinu dodijeljena je Mirku Vukoviću, za roman “Šipak iz Prebilovaca”, djelo koje je objavljeno u izdanju Srbskog sabranja “Baštionik” iz Banjaluke.

Žiri koji je radio u sastavu Ranko Preradović, Goran Dakić i Nina Govedar nagradu je donio jednoglasno, a priznanje će književniku biti uručeno na književnoj večeri “Šušnjar”, koja će biti održana 1. avgusta u Oštroj Luci.

Roman “Šipak iz Prebilovaca” govori o pokolju u Prebilovcima, zločinu koji se u ovom hercegovačkom mjestu dogodio između 6. i 11. avgusta 1941. godine kada su ustaše pobile 826 Srba.

- Kada srpska književnost konačno dobije cjelovitu bibliografiju književnih priloga na temu nacionalnog stradanja, roman Mirka Vukovića će u tom svojevrsnom katalogu biti nezaobilazna činjenica. U “Šipku iz Prebilovaca” aktivirana su mnogobrojna postmodernistička sredstva: nelinearno pripovijedanje, razuđena morfologija teksta, poigravanje sa formom, autopoetički komentari, likovna rješenja, svojevrsni dodaci tekstu. Vuković je više nego vješt pripovjedački strateg: on kosti sopstvene intimne priče spušta u jamu u kojoj počivaju kosti prebilovačkih mučenika. On, kao što je i sam autor rekao na jednom mjestu, sopstveno sjećanje ugrađuje u kolektivno pamćenje - bilježi žiri i dodaje da su u tom ugrađivanju, u svojevrsnoj autofikciji, prisutni mnogi i onovremeni i ovovremeni svjedoci. Vuković je književnik, književni kritičar i likovni umjetnik, koji je prije romana “Šipak iz Prebilovaca” objavio dvanaest knjiga za odrasle, jednu zvučnu knjigu pjesama, četiri knjige pjesama za djecu i mlade, jednu knjigu novinskih kolumni, dvije knjige kritika i polemika i jednu knjigu proznih zapisa. Dobitnik je više književnih nagrada, među kojima se izdvajaju “Risto Ratković”, “Slovo Podgrmeča”, “Pečat varoši sremskokarlovačke” i “Pelagićev runolist”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana