Nagrada "Stražilovo" za prvu knjigu Jelene Vujanović

Srna
Foto: Srna

NOVI GRAD - Jelena Vujanović iz Novog Grada, koja pohađa doktorske studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, među dobitnicima je ovogodišnje nagrade "Stražilovo" za najbolju pjesničku knjigu objavljenu u "Brankovom kolu".

Odlukom žirija nagrada je ravnopravno pripala Milanu Vićiću za knjigu "Večna proleća", Bojani Kulidžan Gromović za "Nebogled", Jeleni Vujanović za "Ma nije mi ništa" i Filipu Božiću Dejanoviću za "Zbogom, simboli".

Vujanovićeva je rekla Srni da je bila iznenađena s obzirom na to da je ovo njena prva knjiga objavljena u martu i istakla da je nagrada značajna za mlade pisce koji se prvi put predstavljaju publici.

Ona je navela da je nagrađena knjiga poezije koja je dugo nastajala, a odabrala je naziv koji je na neki način simboličan.

"To je karakteristika nas s ovih prostora, da smo tvrdoglavi i da i kad nam je najteže kažemo - nije mi ništa i idemo dalje. Jedna pjesma u knjizi nosi taj naziv", naglasila je Vujanovićeva.

Prema njenim riječima, u prvom dijelu su patriotske, a u drugom emotivne, ljubavne pjesme.

"Moje su pjesme suprotnost svemu čime smo bili zasipani u proteklom periodu - antipatriotskim i djelima bez nekog smisla", rekla je Vujanovićeva.

Vujanovićeva je navela da nalazi poveznicu između pisanja i političkih nauka, jer je i u politici veoma značajno prenijeti poruku, emociju, vrijednosti.

Nagrada "Stražilovo" svečano će biti uručena 11. septembra kod spomenika Branku Radičeviću na Stražilovu na jubilarnom 50. "Brankovom kolu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana