Nagrada “Stražilovo” Raši Periću za ukupno pjesničko djelo

Srna
Nagrada “Stražilovo” Raši Periću za ukupno pjesničko djelo

BEOGRAD - Prestižna književna nagrada “Stražilovo” za ukupno pjesničko djelo pripalo je Raši Periću, dok su laureati nagrade za najbolje pjesničke prvence objavljene u “Brankovom kolu” Marija Stojić za knjigu “Parlog” i Danilo Jovanović za zbirku “Korak između”, odlučio je žiri.

Prestižna književna nagrada “Stražilovo” svečano će biti uručena 7. septembra u okviru manifestacije “Brankovo kolo” koja će od od 6. do 16. septembra biti održana u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, u znaku velikog jubileja - 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Odluku o laureatima donio je danas jednoglasno žiri Brankovog kola čiji je predsjednik Nenad Grujičić, te članovi Perica Markov i Rastko Lončar, navodi se u saopštenju iz “Brankovog kola”.

Žiri u obrazloženju odluke navodi da je pjesništvo Raše Perića duboko uronjeno u srpsku i /pan/slovensku mitologiju, kulturu i tradiciju.

Perić je objavio više od četrdeset knjiga poezije, kao i sedam knjiga autobiografskih zapisa i desetak zbornika poezije na raznovrsne teme. Perićeva poezija prevođena je na ruski, engleski, bjelorusi, francuski, nemački, grčki, turski, bugarski, rumunski, mađarski, rumunski, rusinski, jermenski, arapski, slovenački i makedonski jezik.

“Nema sumnje da je Raša Perić iznikao na pevanju koje Branka Radičevića uzima kao prvog vrtlara čistog srpskog narodnog jezika bliskog običnom svetu.
Nagrada za životno delo odlazi u ruke pesniku koji je ceo svoj vek posvetio pevanju, kulturnoj baštini i duhovnosti, a usput ukazivao na primere raskorenjivanja srpske tradicije uspevajući kroz konkretne predloge i akcije često da pokrene kulturne institucije da ne zaborave svoju primarnu funkciju i žive pretke”, navodi se u obrazloženju.

Marija Stojić koja je nagrađena za knjigu “Parlog”, prema ocjeni žirija, predstavlja osvježenje u nizu objavljenih knjiga ne samo u “Brankovom kolu”, već i na savremenoj pjesničkoj sceni.

Ona je zaposlena je u srednjoj školi u rodnom Brusu kao profesor srpskog jezika i književnosti. Ovo je njen pjesnički prvenac, ali druga po redu knjiga, poslije naučne “Grad i selo u dramskoj književnosti renesansnog Dubrovnika” iz 2018. godine.

Dobitnik je nagrade “Stražilovo” za svoju prvu knjigu pjesama “Korak između” je
Danilo Jovanović koji je upravo diplomom ovjenčani maturant Karlovačke gimnazije i budući student ruske književnosti i jezika.

“Ovaj mladi pesnik na zdrav način opsednut je potrebom da kroz maternji jezik izražava radost u pesničkom stvaralačkom činu kao jeziku nad jezicima, da se poezijom sudbinski bavi izvan patetičnih snatrenja i amaterizma. On žudi za istinom i pravdom među ljudima, primećuje zaostalost civilizacije bez obzira na tehnološki napredak čovečanstva, veruje da kao pesnik poseduje etički najsupstancijalniju poziciju bića u svetu”, ističe se, između ostalog, u odluci žirija.

Nagrada “Stražilovo” postoji već 50 godina, a među dosadašnjim dobitnicima su Pero Zubac, Tibor Varadi, Zafir Hadžimanov, Anđelko Anušić i Željko Pržulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana