Nagrada dokaz da poezija ima smisla

Aleksandra Madžar
Nagrada dokaz da poezija ima smisla

Nagrada, koja nosi ime velike srpske i svetske pesnikinje Desanke Maksimović, mnogo mi znači jer su priznanje dodelili drugi pesnici i ljubitelji poezije. To priznanje kao da meni i drugima poručuje da moje pisanje poezije ima smisla i da poezija, koju stvaram vredi.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" književnik Milan Đorđević, dobitnik nagrade "Desanka Maksimović" za ukupan doprinos srpskoj poeziji.

Đorđević je osim ovog priznanja, svoje književno stvaralaštvo obogatio i značajnim nagradama kao što su "Vasko Popa", "Dis", "Branko Miljković", ali ističe da mu je ova posebna.

- Desanka Maksimović je bila veoma obrazovana pesnikinja, a to se retko ističe, znala je mnogo jezika i uspešno je prevodila poeziju sa tih jezika. Ali pisala je poeziju koja nije nerazumljiva, zatvorena, samoj sebi okrenuta, već onu koja je bliska tzv. narodu i običnim ljudima kojima poezija možda nije nešto najvažnije u životu - kazao je Đorđević.

Žiri za nagradu je u svom obrazloženju naveo da se posebnost poezije Milana Đorđevića ogleda u čulnom, gotovo tjelesnom doživljaju svijeta i koloristički raznolikoj fascinaciji prirodom kao izvorištem života i ljepote.

- Izvor moje tzv. inspiracije je ono što doživljavam u ovom našem svetu i životu, u tom ne baš dugom, ali najčešće i pored svih strahota i ružnih stvari, lepom i čudesnom putovanju od rođenja do smrti - objasnio je književnik.

Kaže da pokušava da piše o onome što osjeća i što je unutar njega.

Podsjetio je na veličinu i snagu pisane riječi Desanke Maksimović, ali i na činjenicu koliko je pjesnikinja vješto pisala.

- Svojim pisanjem o ljubavi, radosti, strahu, smrti i još o mnogo, mnogo čemu drugom Desanka je obogaćivala i obogatila srpski jezik - smatra Đorđević.

Kada je riječ o mladim piscima, Đorđević, koji je na književnoj sceni prisutan više od tri decenije, smatra da nemaju dovoljno prostora za iskazivanje svog dara.

- Kao da su nam sve bitnije neke prolazne stvari, zabava, trgovina. Voleo bih da grešim. Život kulture i književni život sve više postaju nešto marginalno u teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazimo - kaže Đorđević.

Književnu scenu Republike Srpske Đorđević prati preko određenih časopisa, ali kaže da mu je žao što ne uspijeva da pročita više knjige koje pišu književnici u Srpskoj.

Novi rukopisi

- Radim na više rukopisa. Na nekoliko rukopisa pesama, na novoj knjizi priča i pripremam se za rad na dva romana. To su baš veliki zahvati i goleme ambicije, ali otkad sam invalid imam više vremena za pisanje knjiga, a to mi je danas životna uteha i velika radost - rekao je Milan Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana