Nagrada čast za Vitezovića

Mirna Pijetlović
Nagrada čast za Vitezovića

Beograd - Pjesnik Milovan Vitezović dobitnik je književne nagrade “Bogorodica Trojeručica” koju dodjeljuje Fondacija “Ivanka Milošević” iz Čikaga.

Nagrada se dodjeljuje za cjelokupno književno djelo, a ovogodišnji laureat proglašen je na Vidovdan u Srpskoj narodnoj biblioteci, zadužbini Miluna i Nade Nikolić, u Čikagu.

- Tek treba da saberem utiske o nagradi, jer je reč o zaista uglednoj nagradi, sudeći po dosadašnjim dobitnicima. Nagrada je međunarodnog karaktera, a kada pogledam koji su je sve ugledni književnici dobili, zapitam se da li sam je zaista i zaslužio - rekao je Milovan Vitezović za “Glas Srpske”.

On je istakao da je izuzetno počastvovan što je upravo njemu ukazana čast da dobije ovo značajno priznanje.

“Bogorodica Trojeručica” se dodjeljuje pravoslavnim književnim stvaraocima koji, nadahnuti hrišćanstvom, izražavaju biće svojih pravoslavnih naroda, njihovih temelja i svetinja.

Nagrada je ustanovljena u slavu ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, za dobrobit pravoslavnih naroda i pravoslavnog pjesništva.

Predstavlja spomen na Ivanku Milošević, učenicu petog razreda čikaške Latinske škole, koju su u desetoj godini usmrtili agenti jugoslovenske Udbe 1977. godine u Čikagu.

- Razuđenost Vitezovićevog dela uvek je bila poetska i uvek je ostajala u okvirima nacionalnog prepoznavanja - istakla je osnivač i predsjednik Fondacije Dragica Milošević.

Prethodni laureati su Matija Bećković, Stevan Raičković, Atanasije Jevtić, Andrej Voznesenski, Amfilohije Radović, Bela Ahmaduljina, Ana Blandijana, Slobodan Rakitić, Ljubomir Simović, Milosav Tešić, Ivan Čarota, Gančo Savov, Bugarska.

Nagrada će Milovanu Vitezoviću biti uručena na jesen u Beogradu.

“Čarape kralja Petra”

- Okupiran sam pisanjem scenarija za seriju i film koji će se snimati prema mom romanu “Čarape kralja Petra”. Reč je o velikom projektu čije bi snimanje trebalo da počne sledeće godine, a planirano je da premijera bude na dan obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata - rekao je za naš list Milovan Vitezović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana