Na “Prolećnim Brankovim danima” predstavljene knjige Jelene Vujanović i Milana Vićića

Ilijana Božić
Na “Prolećnim Brankovim danima” predstavljene knjige Jelene Vujanović i Milana Vićića

SREMSKI KARLOVCI - Na “Prolećnim Brankovim danima 2021”, koji se tradicionalno organizuju u čast srpskog pjesnika Branka Radičevića povodom njegovog 197. rođendana, predstavljene su knjige poezije “Ma nije mi ništa” Jelene Vujanović i “Večna proleća” Milana Vićića.

Iz “Brankovog kola” su saopštili da u susret Svjetskom danu poezije pojava ove dvije knjige poezije mladih autora predstavlja doprinos “Brankovog kola” u izdvajanju novih glasova na srpskoj pjesničkoj sceni, a time i u Vavilonskoj kuli jezika svijeta.

Na predstavljanju u Sremskim Karlovcima pjesnikinja Jelena Vujanović i pjesnik Milan Vićić naizmjenično su kazivali po tri svoje pjesme.

Vujanovićeva je naglasila da joj je poezija odmalena bila pribježište od ostatka svijeta, a Vićić je istakao potrebu da piše i neprestano traga u novim jezičkim rukavcima i rješenjima.

Govoreći o knjizi Milana Vićića, recenzent Rastko Lončar je istakao da mladi pjesnik ne birajući sredstva, od upotrebe arhaičnog, mitološkog, vernakularnog, žargonskog, zaumnog, kovaničkog, predočava i antički strah od prirode kao htonskog prostora i romantičarski užas izazvan gradskim prostorima.

Direktor “Brankovog kola” Nenad Grujičić, koji je recenzent i urednik prve knjige Jelene Vujanović, istakao je da su tematsko-motivski krugovi u kojima se ova mlada poetesa kreće ljubav, muškarac, zavičaj, tradicija, rodna gruda i priroda. Dodao je da u njenoj knjizi “Ma nije mi ništa” imponuje iskrenost koja vodi do tačke žrtvovanja.

Iz “Brankovog kola” su saopštili da je Grujičić ukazao na veliki značaj mogućnosti da pjesnici 21. marta za Svjetski dan poezije progovore i o pandemiji koja je danas pritisla živote svih nas.

 - Otuda jedan ovakav program predstavlja veliko osveženje u javnom prostoru i rasterećenje ljudskih duša u nesvakidašnjem psiho-mentalnom pritisku. Pesnici su oduvek bili slobodari buntovnog duha i kreativci orfejske moći, revolucionari jezika i novih kreativnih potencijala maternje melodije u pesmi, a time i golemih prekognitivnih svojstava poezije same u svakodnevnom životu - naveli su iz “Brankovog kola”.

Dodali su da su pjesničke vizije često naslućivale slijed istorijskih događaja i otvaranje novih civilizacijskih izuma i davale im konačnu definiciju i ulogu univerzalnog karaktera u našem prolaznom svijetu.

Program će biti nastavljen u nedjelju, na Svjetski dan poezije, kada je planirano čitanje pjesama ranijih dobitnika međunarodne nagrade “Branko Radičević”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana