Mnogo čitalaca, malo novih naslova

Aleksandra Madžar
Mnogo čitalaca, malo novih naslova

Banjaluka - Na veliki značaj odjeljenja za dječiju knjigu ukazali su bibliotekari širom Republike Srpske, uz napomenu da ovaj fond ne dopunjavaju često.

Iako su svjesni da je literatura za školarce veoma važna, nedostatak novca često presudi da novi naslovi ne osvježavaju biblioteke.

Bibliotekari su rekli da najmlađi čitaoci imaju razvijenu kulturu čitanja, pa pored obavezne školske lektire, prate književne trendove i kvalitetnom literaturom oplemenjuju svoj duh.

- Redovno obnavljamo knjižni fond. Osim obaveznog primjerka i redovne kupovine knjiga, često pravimo razmjenu djela sa bibliotekama iz Beograda i Novog Sada, a neka dobijamo na poklon. Posebno nam znače prijedlozi školaraca, pa se trudimo da nabavljamo naslove koje oni žele da čitaju - kazala je bibliotekar u banjalučkoj Dječijoj biblioteci "Borik", koja radi pri Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske Milijana Bojić.

"Deca Bestragije" Uroša Petrovića i "Vidovite priče" Ljubivoja Ršumovića i Dušana Petričića najčitanije su knjige među mališanima u Banjaluci.

- Tokom cijele godine obnavljamo dječiji fond i većinu novca odvajamo za kupovinu dječijih knjiga - kazala je direktor Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" Prijedor Mara Ećim.

Da su bajke uvijek popularne među djecom potvrdila je Ećimova i rekla da su najpopularnije bajke braće Grim.

- Jedno vrijeme izuzetno aktuelan bio je Uroš Petrović. Nabavili smo i novu knjigu Ljubivoja Ršumovića, koja je trenutno u obradi, a u dječijem odjeljenju biće dostupna poslije nove godine i sigurna sam da će biti tražena - dodala je Ećimova.

Nešto drugačija situacija je u bibliotekama u Istočnom Sarajevu i Doboju, koje, zbog nedostatka novca, nisu u prilici da često kupuju nove knjige za školarce.

- Rijetko kupujemo literaturu za najmlađe, jer nemamo dovoljno novca. Sve manje se objavljuju kvalitetne dječije knjige, a nema mnogo pisaca za djecu sa naših prostora. Zato oni uglavnom čitaju prevedena djela - istakla je direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Ljiljana Knežević.

I u Narodnoj biblioteci Doboj imaju sličan problem.

- Fond popunjavamo obaveznim primjerkom koji dobijamo poklonom i vrlo malo kupovinom. Ipak, djeca rado čitaju, a najčitanije knjige su "Alana plesna zvijezda" Arlin Filips i "Storm, vila munje" Dejzi Medouz - kazala je direktor biblioteke u Doboju Slavica Gostimirović.

Trebinje

- Imamo izuzetnu saradnju sa našim mladim čitaocima. Na odluku djece koju će knjigu čitati, osim preporuka vršnjaka, utiče i opremljenost same knjige, ali je izuzetno važan i savjet roditelja i nastavnika. Uvijek se traže Branko Đopić, Mark Tven, ali i noviji autori - kazali su u Gradskoj biblioteci Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana