Međunarodni sajam knjige u organizaciji "Glasa Srpske" počinje sutra u Banjaluci

Milanka Mitrić/Ilijana Božić
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Ljubitelji kvalitetnog štiva moći će da pazare najbolja izdanja svjetske i srpske književnosti te da uživaju u zanimljivim promocijama djela na 27. Međunarodnom sajmu knjige u organizaciji "Glasa Srpske" koji počinje sutra, 6. septembra.

Smotra posvećena pisanoj riječi svečano će biti otvorena u 18 časova u Sportskoj dvorani "Borik" besjedom književnika Dejana Aleksića, a u 19 sati biće promovisan i njegov roman "Petlja" ("Laguna"). O ovoj knjizi sa autorom razgovaraće Marija Pejić.

Sajam će trajati do 12. septembra, a knjigoljupci će moći da uživaju u sjajnim izdanjima kvalitetnih izdavača, a naslovi svjetskih klasika i bestselera obradovaće posjetioce svih generacija.  Dječaci i djevojčice moći će da pronađu raznovrsne knjige, od bajki do školske literature i udžbenika, dok će na bogatim štandovima i stariji pronaći naslove, od psihologije i filozofije do nauke i književnosti.

Drugog dana sajma, u srijedu, 7. septembra, u 11 časova počeće panel diskusija "Ćirilica u izdavaštvu" u kojoj će učestvovati ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, te direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS Istočno Sarajevo Bojan Đenić, predsjednik Udruženja književnika RS Predrag Bjelošević i Boris Maksimović ispred Izdavačke kuće "Imprimatur". Moderator panel diskusije biće Aleksandra Glišić.

Istog dana u 12 časova biće predstavljena knjiga "Didaktičke vježbe" u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Nakon ove promocije, u 13 časova na programu je predstavljanje djela čiji je izdavač Udruženje književnika Republike Srpske. Tako će publika moći da posluša zanimljivosti o knjigama "Samotna riječ" Ranka Risojevića, "Korektivni imunitet" Miladina Berića, "Strašni sud" Ranka Pavlovića, "Krošnja života" Irene Stanković, "Brze ispovesti" Zorana Jungića, te djelima "Snijeg" Vjačeslava Kuprijanova, "Prošlo vrijeme, prohujali životi" Momčila Koprivice i "Petnaesti sprat duše" Elke Njagolove.

O zanimljivostima bajki, o mašti i jednom drugačijem čarobnom svijetu slušaće mališani 8. septembra u 11 časova, kada će im književnica Aleksandra Čvorović govoriti o knjizi "Ukrala me Šumbaba", čiji je izdavač Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.  Program za najmlađe čitaoce biće nastavljen u 12 časova, kada će o šarolikom svijetu moderne bajke "Kuća vremena" govoriti autorka knjige Jelena Kojović Tepić.

Nakon toga u 13 časova program će biti nastavljen promocijama knjiga Udruženja književnika RS. Riječ je o knjizi poezije "Orlice" Mihajla Orlovića, romanu "Pečat" Željka Nestorovića, te o knjizi poezije za djecu "Što se tiče samog leta" Jove Čulića. Pored ovih djela biće predstavljena i djela "Divinski Orfej" Radmila Radovanovića, "Nasporivanje vječnosti" Saše Kneževića i "Iz sad u nekad" Slobodanke Đukanović. Voditelj programa je Neda Gavrić.

Prema riječima organizatora, interesantan panel "Grčki jezik i grčka kultura u Republici Srpskoj" planiran je 9. septembra sa početkom u 12 časova u organizaciji Ambasade Grčke u BiH i Helenske fondacije za kulturu iz Atine.

Učesnici pomenute panel diskusije su su ambasador Grčke u BiH  Dimitris Papandreu, predstavnik Helenske fondacije za kulturu u BiH doc. dr Vladana Bartula, te mr Borjan Mitrović sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu i mr Danijel Dojčinović sa Univerziteta u Banjaluci.

Istog dana u 13 časova počeće dodjela nagrada 27. Međunarodnog sajma knjige Banjaluka 2022, a u 18 sati Milan Milošević i Milan Vujić razgovaraće o ediciji "Atribut" čiji je priređivač Milan Milošević, a izdavač "Besjeda".

Narednog dana, 10. septembra, u 13 časova biće održana promocija knjiga u organizaciji Udruženja književnika RS, i to djela Jova Čulića "Što se tiče samog leta", "Dvanaest" Dragice Đekić, "Rasklop" Vojina Trivunovića, "Čarobna knjiga" Jelene Glišić" i "Putovanje kroz prostor i vrijeme" Živka Vujića. Voditelj ovog programa je Neda Gavrić.

Knjiga "Vrednovanje veštine pisanja u nastavi engleskog jezika kao  stranog" Sanje Josifović Elezović i Jovice Mikića biće predstavljena istog dana u 18 časova.


RATNA BIBLIOGRAFIJA

Na 27. Sajmu knjige 9. septembra u 11 časova biće prezentovane knjige čiji je izdavač i autor Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

- Riječ je o knjigama "Žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata", "Djeca žrtve rata 1991-1995" te Atlas zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog  rata I - rekli su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana