Međunarodni festival poezije za djecu i mlade 2020. u Istočnom Sarajevu: Sjećanje na Disa i Bojića

Aleksandra Glišić
Međunarodni festival poezije za djecu i mlade 2020. u Istočnom Sarajevu: Sjećanje na Disa i Bojića

ISTOČNO SARAJEVO - Međunarodni festival poezije za djecu i mlade Istočno Sarajevo, koji je bio najavljen za mart, trebalo bi da bude održan od 2. do 4. decembra, pod motom “Veliko doba ljubavne i rodoljubive poezije”.

 

Osnivač Forum teatar, koji je organizator festivala, reditelj Vitomir Mitrić podsjeća da je ovo jedinstvena književna manifestacija u Republici Srpskoj koja se održava devetnaest godina.

 - Ovogodišnja manifestacija je posvećena srpskim pjesnicima Vladislavu Petkoviću Disu i Milutinu Bojiću. Rezultati kontinuiranog i sistematskog prilaska organizaciji ovog festivala pružaju slikovit uvid u budućnost i izoštren sluh u stvaralaštvu za djecu - ističe Mitrić.

Učešće najpoznatijih i renomiranih pjesnika za djecu doprinosi da ova manifestacija ima mjesto u samom vrhu književnih manifestacija za mladu publiku.

Na festivalu je, dodaje Mitrić, planirano učešće pjesnika iz Republike Srpske i FBiH, Srbije i Grne Gore. Među pjesnicima koji bi trebalo da učestvuju na festivalu su: Dara Sekulić, Boro Kapetanović, Predrag Bjelošević, Jovo Čulić, Nedeljko Zelenović, Mirko Vuković, Duško Milunović, Gordana Kukić, Sava Guslov Marčeta, Vid Vicko Vukelić, Radenko Kela, Evita Bojkovac, Ivica Vanja Rorić.

Pozvani su i pjesnici Ljubivoje Ršumović, Dejan Aleksić, Miroslav Kokošar, Mirjana Bulatović, Tode Nikoletić, Velimir Ralević i Sonja Padrov Tešanović.

- Pored najznačajnijih pjesnika za djecu nastupa i veliki broj mladih talentovanih pjesnika, koji se predstavljaju kroz promocije svojih pjesama i knjiga u okviru ove manifestacije. Da bi manifestacija mogla da bude održana čeka se raspisivanje konkursa opštinskih i republičkih institucija, da bi bila obezbijeđena sredstva za realizaciju - kaže Mitrić.

Na konkurs za poeziju stiglo je 1.150 pjesama učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Rezultati nagrađenih će biti objavljeni mjesec dana prije početka festivala.

- Manifestacija ima za cilj zadovoljenje kulturnih potreba mladih i prezentaciju pjesničkog stvaralaštva za djecu, uz gostovanje i učešće poznatih dječjih pjesnika zajedno sa mladim pjesnicima, kojima tek predstoji umjetničko potvrđivanje u ovom vremenu, kao i pobjednicima konkursa, koji takođe učestvuju na festivalu - naglašava Mitrić.

Radionice

- Forum teatar je osnovan s ciljem da svojim programima utiče na razvoj pozitivne svijesti kod djece i mladih, zadovoljavajući njihove osnovne kulturne potrebe kroz različite segmente stvaralaštva, likovne, pjesničke, dramske i filmske radionice - podsjeća Vitomir Mitrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana