Matija Bećković: Metak lutalica čuva poeziju

Aleksandra Glišić
Matija Bećković: Metak lutalica čuva poeziju

Beograd - Propaganda poezije danas je borba da ona opstane i da i dalje ima onaj značaj za sudbinu srpskog naroda, koju je imala kroz vekove.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" književnik i akademik Matija Bećković, osvrćući se na fototipsko izdanje njegove prve knjige iz 1963. godine "Metak lutalica", koje je sada objavila izdavačka kuća "Booking".

Bećkovićeva knjiga je objavljena kao drugi naslov u ediciji "Prva knjiga" i predstavlja povratak poetskim korijenima ovog velikana srpske pisane riječi. Ideja izdavača je da knjigu "Metak lutalica" predstavi u originalnom izdanju, da, kako su istakli u saopštenju, podsjete na vrijeme kada se više pažnje polagalo na umjetnički doživljaj i kvalitet knjige, nego na komercijalne aspekte.

- Drago mi je što se jedna mala izdavačka kuća setila da fototipski objavi prva izdanja nekih knjiga kojih više nema u knjižarama. To je jedan istinski kulturni poduhvat. Pomislio sam da ima mnogo knjiga koje bi se na taj način mogle ponovo vratiti svojim čitaocima - kazao je Bećković.

Dodao je da se posebno raduje što fototipsko izdanje "Metka lutalice" izgleda kao što je knjiga izgledala kada je prvi put objavljena.

- Sa lepim osećanjima se sećam prve objavljene knjige. Sada ne znam čemu se više veselim, da li tome što se prisećam svojih dvadesetih godina ili te knjige - istakao je Bećković.

Knjiga ima četiri pjesničke cjeline: "Dežurno uvo sveta", "Muke po Matiji", "Propaganda poezije", "Ona koju volim", a biće promovisana 23. septembra u Kući Đure Jakšića.

- Mladi čitaoci, koji tek stasavaju, imaće priliku da se susretnu sa ovom knjigom isto kao i zrelije generacije koje su čitale prvo izdanje. To je najveća korist ovog izdanja, jer će se na taj način uspostaviti jedan kontinuitet među naraštajima - naglasio je Bećković.

Stvaralaštvo

Matija Bećković je objavio brojna djela, među kojima su "Vera Pavladoljska", "Metak lutalica", "Tako je govorio Matija", "Reče mi jedan čoek", "Međa Vuka Manitoga", "Kaža", "Čiji si ti mali?", "Ćeraćemo se još"...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana