Matica Srpske na Sajmu knjige u Banjaluci: Čuvari srpskog jezika i duhovnosti

Ilijana Božić
Matica Srpske na Sajmu knjige u Banjaluci: Čuvari srpskog jezika i duhovnosti

BANjALUKA - Društvo članova Matice Srpske u Republici Srpskoj predstaviće prvi put svoja izdanja o srpskoj književnosti u BiH, zbornike i studije, na ovogodišnjem 27. Međunarodnom sajmu knjige koji počinje sutra u organizaciji “Glasa Srpske” u Banjaluci.

Kako je kazao za “Glas Srpske” profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Igor Simanović, govoreći o učešću Društva članova Matice Srpske u RS, čiji je generalni sekretar, Sajam knjige je prilika da pokažu sve ono što su uradili za proteklih 12 godina.

- Veoma nam je važno da se ono što mi radimo vidi ovdje. Sve što radimo usmjereno je na njegovanje srpskog jezika, književnosti i kulture u BiH. Bitno je da radimo na tome i da to predstavimo široj javnosti i zato nam je ovaj sajam važan - objasnio je Simanović.

Istakao je da Društvo članova Matice Srpske u RS postoji od 2010. i da od samog početka razvija izdavačku djelatnost.

- Pritom nismo samo ograničeni na BiH, nego i na region, ali načelno nas interesuje status, mjesto i pozicija srpskog jezika, kulture, književnosti i duhovnosti u BiH. Stoga je jedna od ključnih stvari na kojoj radimo kapitalna edicija “Srpska književnost u BiH”. Do sada smo objavili kompletno prvo kolo od deset knjiga, iz drugog kola objavili smo četiri knjige i još su tri u štampi. Nadamo se da bismo do početka iduće godine mogli da kompletiramo drugo kolo. To je ključno djelo koje ćemo predstaviti na sajmu - objasnio je Simanović.

Naglasio je da će uz tu ediciju Društvo, na ovogodišnjem sajmu knjige u Banjaluci, predstaviti i izdanja koja uključuju nekoliko biblioteka koje su oformljene unutar izdavačke djelatnosti.

- To je  biblioteka “Studije i rasprave”, koja ima dva posebna odjeljka. Jedan se odnosi na filološko-umjetničke discipline, a drugi na društveno-humanističke. U okviru njih objavljujemo širok spektar monografskih publikacija koje uključuju probleme jezika, književnosti i umjetnosti uopšte, ali i filozofije, istorije i svih onih elemenata koji spadaju u oblast društveno-humanističkih disciplina - rekao je on.

Ispričao je da će u okviru biblioteke “Temelji” predstaviti dragocjene knjige kao što je “Knjiga o Andriću” Branka Milanovića, te knjigu koja govori o identitetu srpske pedagogije.

- Uz to ćemo prikazati i biblioteku “Posebna izdanja”, gdje imamo bibliografiju Ranka Pavlovića, “Rječnik govora Srba Zapadne Bosne”. Sve su to prilično zahtjevni izdavački poduhvati koje smo, na sreću, uspjeli da iznesemo - zaključio je Simanović.

Časopis

Simanović je istakao da će na ovogodišnjem sajmu Društvo članova Matice Srpske u RS predstaviti i časopis “Godišnjak”, koji izlazi već deset godina u kontinuitetu.

- Pored toga, prezentovaćemo i naše zbornike koji nastaju kao rezultat konferencija, naučnih skupova i okruglih stolova koje Društvo u kontinuitetu organizuje. Ti radovi se objedinjuju u tematske zbornike koji će takođe biti predstavljeni na sajmu - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana