Maštanja u Bašti sljezove boje

Mirna Pijetlović
Maštanja u Bašti sljezove boje

Beograd - Prostor "Bašta sljezove boje" na štandu Republike Srpske na 59. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, kao i druge sale za promocije ove najveće regionalne smotre knjige, posjetili su brojni poštovaoci književnosti kako bi se upoznali sa kulturnim blagom Republike Srpske.

Kako je istakao direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, Srpska se na beogradskom sajmu predstavlja brojnim promocijama pisaca i kulturnih institucija Srpske, a treći dan praznika pisane riječi obilježilo je predstavljanje nekoliko izdanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

- Zapažena je bila i promocija knjige Mire Lolić-Močević "Duhovno blago", koja predstavlja pisani vodič o svim manastirima i najznačajnijim crkvama iz svih pet eparhija Srpske pravoslavne crkve u Republici Srpskoj i BiH. Knjigu je izdala Radio-televizija RS - istakao je Cicović.

Na štandu Srpske, između ostalih, predstavljena su i izdanja Matične biblioteke za slijepa i slabovida lica iz Istočnog Sarajeva, "Bolnički aforizmi" Slobodana Jankovića, "Kuća vremena" Jelene Kojović-Tepić, te "Moć govora i druge izraelske priče" u izboru i prevodu Ane Šomlo, kao i promocija izdanja Filozofskog fakulteta Pale.

Utorak je na Sajmu knjiga prošao u druženju sa kineskim piscima i razgovoru čija je tema bila "Ekranizovana književnost, od književnosti do filma".

U sali "Slobodan Selenić" Dimitrije Vojnov, Vladimir Kecmanović, Ivan Velisavljević i Maja Radonić razgovarali su o književnom djelu kao polazištu filmskog djela, o tome gdje su granice slobode u filmskoj interpretaciji književnosti.
U sali "Borislav Pekić" organizovan je seminar o prevođenju i književnosti i razgovor na temu kako promovisati kinesku književnost u Srbiji, a Kina je ovogodišnji počasni gost sajma.

Na beogradskom sajmu knjiga održane su dvije tribine povodom 200. godišnjice od početka rada Vuka Karadžića i 150 godina od njegove smrti.

Na zanimljivoj i dobro posjećenoj tribini izuzetna ekipa stručnjaka govorila je o Vukovom djelu i srpskoj kulturi u evropskom kontekstu, dok je druga tribina, koju je organizovala Vukova zadužbina, bila posvećena završetku štampanja sabranih djela Vuka Karadžića i objavljivanju knjige na njemačkom jeziku "Srpska usmena baština".

Najave

Na štandu Republike Srpske danas će, između ostalih, biti predstavljena djela "Tamo preko Vrbasa" Tome Marića, "Iznajmljena tuđina" Željka Đurovića, "Adem Čejvan" Slavka Podgorelca, a Narodna i univerzitetska biblioteka RS predstaviće časopis "Putevi" i zbornike "Ćopićevo modelovanje realnosti kroz humor i satiru" i "Andrićevu hroniku". Kada je u pitanju stručna literatura, posjetiocima sajma u Beogradu svoja izdanja predstaviće Tehnološki fakultet iz Zvornika i Mašinski fakultet iz Istočnog Sarajeva

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana