Manifestacija posvećena Branku Radičeviću otvorena u Sremskim Karlovcima: U književnosti živi vječnost

Milanka Mitrić
Manifestacija posvećena Branku Radičeviću otvorena u Sremskim Karlovcima: U književnosti živi vječnost

SREMSKI KARLOVCI - Prvi dani pred proljeće i oko proljeća, već decenijama, u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima bivaju obilježeni manifestacijom u čast velikog srpskog pjesnika Branka Radičevića.

Proteklih nekoliko mjeseci bili su neizvjesni za mnoge kulturne događaje, ali, uprkos svemu, smotra “Prolećni Brankovi dani 2021” u organizaciji “Brankovog kola” juče je otvorena u prostorijama “Brankovog kola” u Sremskim Karlovcima.

Ova književna manifestacija svečano je otvorena uručenjem priznanja laureatima nagrade “Pečat varoši sremskokarlovačke”, jedne od najstarijih književnih nagrada, koja se od 1967. godine dodjeljuje u Srbiji.

- Ovde pesnici dolaze na pesničko pričešće, a za mnoge mlade pesnike ovo je mesto njihovog rođenja, podrške i afirmacije. Ko nije bio na Stražilovu, u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, na Fruškoj gori, a na “Brankovom kolu”, tome nešto krupno nedostaje u njegovoj biografiji. Branko Radičević je duhovni omlad, koji predstavlja najznačajniju pritoku srpskog pesništva koja se vremenom razgranala i poprimila obeležje ogromnog pesničkog sliva. On je od onih pesnika koji je rušio stereotipe, i na tim ruševinama gradio svoj originalni poetski svet. Jer, retko je kojem pesniku tvorac dodelio tako malo ovozemaljskog trajanja, da bi mu u književnom životu dodelio večnost - naveo je Radomir Stojanović koji je svečano slovo pročitao u ime nagrađenih.

Pomenuta nagrada dodjeljuje se za najbolje pjesničke knjige napisane na srpskom jeziku, a dobitnici su Radomir Stojanović, Jovica Đurđić, Branislav Zubović i Dušan Zaharijević, kojima je nagrade uručio predsjednik “Brankovog kola” Nenad Grujičić.

Jovica Đurđić nagrađen je za zbirke “Vrh tišine” i “Lekovita svetlost”, Radomir Stojanović za “Naličje tišine”, Branislav Zubović za zbirku “Tremor”, a Dušan Zaharijević za “(Ne)dohod”.

Na svečanosti otvaranja pjesme Branka Radičevića “Devojka na studencu” i “Ukor” kazivala je mlada dramska umjetnica Danica Petrović.

Smotra će trajati do 21. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana