Ljeto uz poeziju i nobelovce

Aleksandra Madžar
Ljeto uz poeziju i nobelovce

Banjaluka - “Letnje laži” Bernanda Šlinka, “Promena” nobelovca Mo Jena i “Osama u Mađiru” Bore Kapetanovića samo su neke od knjiga koje srpski pisci preporučuju za ove ljetnje dane kada ljubitelji književnosti imaju više vremena da se posvete pisanoj riječi.

Da je period vrućina i godišnjih odmora najbolje nadopuniti dobrom knjigom dokazuju i hit izdanja sa kojima će se naši sagovornici družiti ovog ljeta.

- Čitaocima “Glasa Srpske” preporučio bih djelo potpuno mističnog mađarskog pisca iz Subotice Dežea Kostolanjija, a riječ je o romanu “Laki zmaj”, kao i knjigu priča Bernarda Šlinka “Letnje laži” - rekao je književnik Mihajlo Pantić.

Djelo kineskog pisca, dobitnika Nobelove nagrade Mo Jena “Promene” preporučio je banjalučki književnik Ranko Pavlović.

 - Obimom nevelika, autobiografska knjiga roman prošlogodišnjeg nobelovca, doskora našoj publici malo poznatog kineskog pisca, pokazuje koliko jednostavnost u pripovijedanju može vezati čitaoca tako da knjigu ne ispušta iz ruku dok ne pročita i posljednju rečenicu - opisao je ovo djelo Pavlović.

On je izdvojio i knjigu “Dom” Tonija Morisona koja se, kako kaže, lako i brzo čita.

- Ne mogu da ne preporučim i zbirku lirskih minijatura “Osama u Mađiru” Bore Kapetanovića objavljenu ovih dana u izdanju banjalučkog “Artprinta”. Čita se u dahu, ali će čitalac sigurno poželjeti da neke pjesme iščitava i po nekoliko puta - istakao je Pavlović.

Djela “Nesreća i stvarne potrebe” Ivančice Đerić, “Borhesova deca - antologija savremene argentinske pripovetke” Ljiljane Popović-Anđić i Branka Anđića, “Osmica” Zahara Prilepina, kao i “39 pesama” Nebojše Krivokuće preporučio je banjalučki književnik, dobitnik nagrade “Borislav Pekić” Berislav Blagojević.

- Uvek preporučujem seriju Kolina Mekaloua “O Rimu”. To je roman u petnaest knjiga, koje pokazuju kako dobar i pošten pisac obrađuje istorijski deo - objasnila je Ljiljana Habjanović-Đurović.

Žoze Saramago

- Predlažem da ovo leto čitaoci posvete portugalskom nobelovcu Žozeu Saramagu i njegovim knjigama “Smrt i njeni hirovi”, “Putovanje jednog slona”, “Sve imena”...

To su samo neki od naslova koji će ih obogatiti. Bilo bi dobro da pročitaju i “Sedam sunaca i sedam mesečina”, kao i “Godinu smrti” Rikarda Reiša - kaže Mirjana Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana