Lavkraftov klasik u novom izdanju

B.P.
Lavkraftov klasik u novom izdanju

BEOGRAD - U okviru edicije “Poetika strave” izdavačke kuće “Orfelin”, uskoro će biti objavljen roman “Slučaj Čarlsa Dekstera Vorda”, slavnog majstora horor proze Hauarda Filipsa Lavkrafta, u prevodu Dejana Ognjanovića.

Roman “Slučaj Čarlsa Dekstera Vorda” napisan je 1927. godine, ali nije bio objavljivan tokom autorovog života. Prvi put je publikovan u nastavcima u časopisu “Čudne priče” u periodu od maja do jula 1941. godine.

Radnja je smještena u Lavkraftovom rodnom gradu Providensu, 1928. godine. Priču pripovijeda doktor Marinus Biknel Vilet, nakon što iz mentalne institucije nestane Čarls Dekster Vord, mladić koji je pokazivao opsesivnu fascinaciju svojim pretkom Džozefom Karvenom. Karven je živio tokom 17. vijeka, a o njemu su kružile glasine da je često posjećivao groblja, bavio se alhemijom i okultizmom i nikada nije stario. Nakon što u nekadašnjoj kući svog jezivog pretka pronađe tajanstvene spise, Vord dolazi u priliku da ponovo izvede neke od eksperimenata kojima se Karven bavio. U pokušaju da ponovi kabalističke podvige svog pretka nesrećni mladić, ni ne sluteći da se upliće u smrtonosnu igru, oživljava Karvena i tada počinje pravi užas.

“Orfelinovo” izdanje donosi detaljan pogovor pod naslovom “Grobovi bez dna”, prevodioca romana i urednika edicije “Poetika strave” dr Dejana Ognjanovića, posvećenog proučavaoca Lavkraftovog djela, zahvaljujući čijem su radu domaći ljubitelji natprirodne strave u prilici ne samo da čitaju prevode jednog od najuticajnijih pisaca horora, već i da kroz stručne tekstove ostvare sveobuhvatniji i temeljniji uvid u njegovo stvaralaštvo. Prevođenje romana “Slučaj Čarlsa Dekstera Vorda” Ognjanoviću je pomoglo da sagleda to djelo na način na koji to do sada nije činio ni on, a vjerovatno ni drugi proučavaoci Lavkraftovog književnog opusa.  

- Dugotrajan prevodilački boravak u “Deksteru”, iznutra, u Lavkraftovim cipelama, omogućio mi je da uvidim neke aspekte ovog romana koji su mi do sada izmicali, a koje ne vidim ni da su drugi kritičari pomenuli u tekstovima koji su meni poznati - kaže Ognjanović.

Kao i sve prethodne knjige edicije “Poetika strave” i roman “Slučaj Čarlsa Dekstera Vorda” pred čitaoce stiže u tvrdom, prošivenom povezu. Korice i unutrašnjost knjige krase ilustracije Ivice Stevanovića. Izdanje će imati 288 strana i to će biti ujedno šesta knjiga Lavkraftovih djela objavljenih u pomenutoj ediciji horor proze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana