Lapčević: Knjiga mora da opstane u civilizacijskoj vrevi

Srna
Lapčević: Knjiga mora da opstane u civilizacijskoj vrevi

BEOGRAD - Dobitnik prestižne književne nagrade “Meša Selimović” za 2022. godinu Nebojša Lapčević izjavio je Srni da knjiga mora da opstane u civilizacijskoj vrevi u kojoj ljude “jede globalna aždaja” i tehnologija u kojoj se baš i ne snalaze.

Lapčević je rekao da ga posebno raduje što je “Mešu” dobio “Filatelist”, koji je knjiga poezije, a da mu je čast i da ga hvata jeza na pomisao da su ovu književnu nagradu prije njega dobili Dobrica Ćosić, Slobodan Selenić, Milorad Pavić...

“žFilatelistž je potpuno drugačiji. To nije zbirka pesama. To je celovita knjiga koja ima unutarnju priču, dok je prethodna knjiga žBerači polenaž, za koju sam u vreme korone dobio nagrade žĐuro Jakšićž i žSrboljub Mitićž, sasvim drugačija. Za mene su žberači polenaž sakupljači stihova i lepih reči. Tako da sam i sam pomalo to”, rekao je on.

Lapčević je pojasnio da je svaka pjesma u njegovoj nagrađenoj knjizi likovna poetika i doživljaj različitih krajeva svijeta.

On je rekao da ga je kao književnika oblikovao “Lazarev grad” /Kruševac/ u kom je rođen i da njegov grad zaslužuje tako veliku nagradu, posebno u godini kada Književni klub “Bagdala”, čiji je predsjednik, obilježava 65 godina postojanja.

“Imali smo sjajne edicije svetskih pisaca i pesnika, poeziju nesvrstanih zemalja, južne Amerike, pa čak i Inka i Asteka. Tako da sam se ja napajao tom poezijom, učio sam i od Sen Džon Persa i od Ungaretija, Bretona, Klodela...”, rekao je on.

Lapčević, koji je i urednik u legatu Milića od Mačve, naveo je da je, radeći u legatu, gdje je veliki slikar ostavio 120 orginalnih slika, bio nadahnut njegovom umjetničkom energijom i likovnom poetikom.

“Galerija nosi naziv žKosovo prvi prag Srbijež i nalazi se direktno podno Lazareve kule u Lazarice. Onaj ko stvara ispod Lazarice mora da bude nadahnut. Milić je govorio da će se na žLebdećim balvanimaž kao žotšelnikž kroz 200 godina vratiti na zemlju da ostvari svoj zavet. Siguran sam da je i Meša Selimović žotšelnički lukž negde gore na nebu ostavio kao putnik kroz vreme”, rekao je on.

Lapčević je i autor libreta za prvu kruševačku operu “Lazarevo obretenje” koja je izvedena u porti Lazarice povodom 650 godina grada, kao i libreta za scensku kantatu “Krst svetog cara Lazara” povodom 1.700 godina Milanskog edikta.

“Važno je da baštinimo našu tradiciju”, zaključio je Lapčević.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana