“Kradljivica voća” Petera Handkea na srpskom jeziku: Ep o lutanjima koja daju neočekivane darove

Priredila: Ilijana Božić
“Kradljivica voća” Petera Handkea na srpskom jeziku: Ep o lutanjima koja daju neočekivane darove

BANjALUKA - Knjiga “Kradljivica voća” ili “Jednostavno putovanje u unutrašnjost zemlje” velikog pisca Petera Handkea tokom juna biće objavljena na srpskom jeziku u “Laguninom” izdanju.

Riječ je o interesantnom djelu koje je sa njemačkog na srpski jezik preveo Dušan Nikolić.

U prozi nenadmašne preciznosti, Handke uzdiže svakodnevni život do epskih razmjera, slaveći lutanje koje je samo sebi svrha, sva ona skretanja sa puta koja daju neočekivane poglede i darove, poput voća ukradenog iz tuđih bašta.

Kako je saopšteno u “Laguninom” obrazloženju, čitaoci će moći da uđu u svijet jedne djevojke i da vide šta je sve doživjela za tri dana putovanja u unutrašnjost zemlje.

- Čitaće kako je svaki čas bio dramatičan iako se ništa nije dešavalo, i kako je u svakom trenu nešto visilo o koncu - naveli su iz “Lagune”.

Knjiga koju je Peter Handke definisao kao “posljednji ep” započinje ubodom pčele u pripovjedačevu nogu i to je za njega znak da mora krenuti na put.

- Vreme je da napusti “Ničiji zaliv”, kuću u blizini Pariza, i zaputi se ka gotovo nenaseljenom regionu Pikardiji u potrazi za kradljivicom voća. Devojka, taj neuhvatljivi lik, polužena, polufantazam, krenula je tamo sa namerom da pronađe majku. Sledi je živopisno ali snoliko istraživanje topografije, kako fizičkog tako i duševnog prostora, koje iscrtava prolazak kradljivice voća preko pograničnih područja Francuske - saopštili su iz “Lagune”.

U daljem opisu objasnili su da svaki njen slučajni susret sa čovjekom koji juri kroz šiblje u potrazi za svojom izgubljenom mačkom, sa dostavljačem pice koji ostavlja svoj skuter da bi joj postao saputnik na jedan dan, čitaocima otkriva drugačiju stranu junakinje u maniru kubističkog portreta.

- Putovanje kradljivice voća i pripovedačevo na kraju se preklapaju, stapaju, preslikavaju u niz avantura, susreta sa ljudima i životinjama, šokova usled kontakta sa netaknutom prirodom, a sve kulminira velikom proslavom - istakli su iz “Lagune”.

O Piscu

Peter Handke je austrijski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Smatra se jednim od najvećih savremenih austrijskih i svjetskih književnika. Njegova djela “Njemačke priče”, “Nesreća bez želja”, “Kratko pismo za dugi rastanak”, “Levoruka žena”, te “Jedno zimsko putovanje prema Dunavu, Savi, Moravi i Drini - ili pravednost za Srbiju” omiljena su literatura čitalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana