Korijeni življenja i pjevanja” otvaraju “Poetske dane Dare Sekulić” u Istočnom Sarajevu

Ilijana Božić
Korijeni življenja i pjevanja” otvaraju “Poetske dane Dare Sekulić” u Istočnom Sarajevu

ISTOČNO SARAJEVO - Neprocjenjiv je njen doprinos savremenoj srpskoj poeziji u BiH tako da tradicionalnim održavanjem “Poetskih dana Dare Sekulić” mi ne dozvoljavamo da Dara Sekulić padne u zaborav.

“Riječi su bibliotekarke Matične biblioteke Istočno Sarajevo Ivane Kuljanin koja je za “Glas Srpske” govorila o Dari Sekulić i manifestaciji koja se održava u njenu čast. Program koji je pripremljen u slavu pjesnikinje ljubavi i tuge, borbe i opstanka počeće večeras od 19 časova, kada je planirano umjetničko veče “Korijeni življenja i pjevanja”.

Kako je kazala Kuljanin, iz ove biblioteke nadaju se da će detaljnim istraživanjem života i rada Dare Sekulić u budućnosti biti objavljeno više književnih studija o njenoj poeziji te da će izložba “Sretna skitnica”, kao i objavljena zbirka “Oproštajno pismo” i dokumentarni filmovi, ali i “Poetski dani” biti dobar podsticaj za daljnja proučavanja. 

- Svima koji su uključeni u ovu manifestaciju ista je želja, a to je da se prikaže Darina bogata stvaralačka riznica. Želimo da podstaknemo mlade na kreativnost i da podignemo svijest o značaju poezije - istakla je ona.

Naglasila je da su prošle dvije godine otkako je preminula pjesnikinja Dara Sekulić, te da Matična biblioteka Istočno Sarajevo osjeća prijatnu obavezu da stalno govori, piše i podsjeća na njen lik i djelo.

- Posebno kada znamo činjenicu da je za Matičnu biblioteku Dara govorila da je to njen drugi dom. Do sada smo imali tri postavke izložbe “Sretna skitnica”, u Istočnom Novom Sarajevu i u Trnovu. Zadovoljstvo nam je što ove godine u okviru “Poetskih dana” izložbu možemo predstaviti u Narodnoj biblioteci “Branko Čučak” u Han Pijesku - dodala je ona o ovoj postavki koja će biti otvorena sutra u 18 časova u Narodnoj biblioteci “Branko Čučak”.

Naglasila je da je Dara Sekulić bila rado viđen gost u Narodnoj biblioteci “Branko Čučak” te da se družila s pjesnikom Brankom.

- Ona je svojim stvaralaštvom obilježila savremenu poeziju BiH u drugoj polovini 20. i početkom 21. vijeka tako da je ovo više nego i dovoljan razlog da izložbu predstavljamo ne samo u Republici Srpskoj, već i u regionu - kazala je Kuljanin.

U programu “Korijeni življenja i pjevanja” koji počinje večeras učestvuju profesori, pjesnici i književnici Nedeljko Babić i Nedeljko Žugić, recitatori Milan Dimić, Vladimir Zelenović i Ilija Mimić. U muzičkom dijelu pjesme Dare Sekulić, koje su komponovali Peđa Hart i Luka Novosel, izvode Maja Novosel i Luka Novosel. U okviru ove umjetničke večeri biće prikazan i TV serijal “Srpska poezija stradanja i patnje” kroz stvaralačku sudbinu pjesnikinje Dare Sekulić, autora Vitomira Mitrića u kome govore glumci recitatori i pjesnici.

U okviru manifestacije biće govora o poeziji Dare Sekulić, a o njenom značaju za srpsku književnost i očuvanje tradicije srpskog jezika govoriće profesori srpskog jezika i književnosti iz Srpske i Srbije Saša Knežević, Stanislav Stanković, Aleksandar Kostadinović, Boris Đorem i pjesnik Nedeljko Babić.

Knjiga Dare Sekulić “Oproštajno pismo” biće promovisana sutra u 14 časova, a manifestacija će trajati do petka.

“Oproštajno pismo”

Rukopis zbirke poezije “Oproštajno pismo” Dara Sekulić ostavila u zaostavštinu zaposlenima u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo.

- Ispunili smo želju naše zavičajne pjesnikinje. Ministarstvo prosvjete i kulture pomoglo je u objavljivanju ove zbirke u oktobru 2022. godine. Naša je težnja osnivanje edicije “Zavještaj”, u okviru koje bismo objavili sve rukopise zavičajnih autora - rekla je ona i dodala da je prva među njima zbirka “Oproštajno pismo”.

Knjiga je posvećena sestri Sofiji Vojnić i podijeljena je u četiri cjeline: Nemoj o tom, ćuti, Povjeravanje, Razgovor s Marom i Žuti sat.

- Većina pjesama obavijena je tugom i očajanjem, osjeća se Darin prizvuk opraštanja od surovog svijeta i gorčine koju nosi njena sudbina. Možemo osjetiti zrelost bez iluzija, na momente i optimizam, ali prije svega osjeća se surovost našeg vremena - zaključila je Kuljanin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana