“Kočićeva knjiga” dodijeljena književniku, kritičaru i profesoru Mihajlu Pantiću

Milanka Mitrić
“Kočićeva knjiga” dodijeljena književniku, kritičaru i profesoru Mihajlu Pantiću

BANjALUKA - Književno priznanje “Kočićeva knjiga” za 2022. godinu, koju dodjeljuje Zadužbina “Petar Kočić Banjaluka - Beograd”, prema jednoglasnoj odluci žirija pripalo je književniku, književnom kritičaru i profesoru Mihajlu Pantiću.

Pantić je nagrađen za cjelokupno stvaralaštvo, dok je o nagrađivanju odlučivao žiri koji je radio u sastavu Nikola Vukolić (predsjednik) te Miljenko Jergović i Mladen Vesković kao članovi.

- Danas Mihajlo Pantić predstavlja jedno od najznačajnijih imena našeg književnog prostora, i zašto ne reći i evropskog. Mislim da nema nikakve sumnje da je on svojim cjelokupnim višedecenijskim književnim radom na najbolji način obilježio protekli period u srpskoj književnosti. Kako svojim ranijim knjigama, tako i najnovijim ne prestaje da iznenađuje našu javnost i očarava svoje čitaoce. Jednostavno rečeno, Mihajlo Pantić je stvorio raskošno književno djelo, po čemu je prepoznatljiv - bilježi Nikola Vukolić u saopštenju žirija.

Pantić je tokom višegodišnjeg bavljenja književnom umjetnošću objavio više od pedeset knjiga priča, književnih kritika, eseja i sastavio brojne značajne antologije.

- To ga svrstava u red naših najčitanijih savremenih pisaca i najznačajnijih pripovjedača bez koga je pripovjedački kanon, rekli bismo, na štokavskom govornom području nezamisliv. Njegova prva Antologija srpske pripovetke 1945-1995. godine doživjela je više izdanja i postala dio školske lektire. Kanonskom antologijom srpske pripovijetke u tri toma, koja obuhvata ukupnu istoriju srpskog pripovijedanja, Pantić je odredio estetičke domete srpske pripovijetke. On je uveo nov aksiološki metod vrednovanja koji zahtijeva visoke estetičke standarde. Tako je još jednom potvrdio sebe kao književnog kritičara, kao beletrističkog pisca i kao profesora. Predstavio je sebe kao izvanrednog čitaoca kojem se mora vjerovati i od koga treba učiti kako se čita. Zahvaljujući prevodima na dvadesetak jezika, možemo reći da je on i internacionalni pisac koji poetičnost srpskog jezika pronosi svijetom - pojasnio je Vukolić u saopštenju.

Među djelima koja je Pantić objavio su zbirke priča “Pesnici, pisci i ostala menažerija”, “Jutro posle”, “Ako je to ljubav”, “Hodanje po oblacima” i druge, kao i zbornici kratkih priča kao što su “Osluškivanje tišine”, “Simptomi buke”, “Otisci srca planete” i drugi. Objavio je brojne antologije, studije, kritike i oglede, a njegova djela prevedena su na dvadesetak jezika.

Nagrada “Kočićeva knjiga” biće mu uručena sredinom marta u Beogradu.                                                                            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana