Književnik Milenko Stojičić obilježio 30 godina stvaralaštva

Aleksandra Madžar
Književnik Milenko Stojičić obilježio 30 godina stvaralaštva

Banjaluka - Nije lako trideset godina opstati na književnoj sceni, biti aktuelan, oživljavati likove i radnje, dijeliti sa čitaocima svoje najdublje misli i previranja, izgraditi prepoznatljiv stil, zvati se piscem, a ipak ostati samo čovjek koji umije dušom i srcem ispisati riječi koje ostaju zauvijek.

Ali niko nam nije ni obećao da će u životu sve biti lako. Ipak, književno veče u čast jubileja Milenka Stojičića i njegovih trideset godina života na književnoj sceni, pokazalo je zašto to sve što nije lako, vrijedi.

U vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci okupio se veliki broj njegovih prijatelja, kolega, poznanika i studenata kako bi uljepšali ovaj dan i iskazali svoje poštovanje prema piscu i njegovom djelu.

- Još sam pod temperaturom ove večeri. Ono što mogu da kažem i pod temperaturom i pod jednom velikom i malom dozom sreće, jeste da je to za mene bio doživljaj. Ponovo sam se vidio sa svojim knjigama, svojim prijateljima i potencijalnim čitačima. Ne mora čovjek da bude moj čitalac da bi bio moj prijatelj. Zaista me impresionirala atmosfera - kazao je Stojičić.

Sve vrijeme književnik je pokušavao da bude što manje "prisutan", jer smatra da je teško i nepristojno govoriti o svojim uspjesima ili neuspjesima. Kada god su mu "dozvolili" da uđe u taj prostor razgovora uglavnom je bio protiv sebe, na šaljiv način.

- Tokom ove večeri posmatrao sam lica u publici, jer svima nama na licu nešto piše. Tamo sam vidio zaista izabrane posjetioce, i prema generacijskim i prema intelektualnim profilima, za koje ja možda umišljam da me čitaju ili da će me čitati. Još sam pod lovorikama, pod staklenim zvonom uspjeha i nekog rezultata - nije krio sreću Stojičić.

O knjigama na posebne načine govorili su književni kritičari, prof. dr Miljko Šindić, prof. dr Dejan Đuričković i pjesnikinja Aleksandra Čvorović.

Povelja

- Za mene je bilo posebno iznenađenje dodjela povelje organizacije "Branko Ćopić" iz Banjaluke, čiji je predsjednik književni kritičar Svetozar Ličina. To je na neki način refleks na moje tri knjige, koje sam ove godine objavio o Branku Ćopiću, tri antologije - rekao je Milenko Stojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana