Književnik Miladin Berić o novoj satiričnoj: Aforizam forma budućnosti

Aleksandra Madžar
Književnik Miladin Berić o novoj satiričnoj: Aforizam forma budućnosti

Banjaluka - Nedavno je iz štamparije izašla nova, peta knjiga aforizama "Izborni slagan" Miladina Berića.

U knjizi su aforizmi nastali od 2011. do 2014. godine, a Miladin Berić je za naš list govorio o tome čime se vodio prilikom pisanja, o aforizmu kao književnoj formi i njegovoj sudbini na domaćoj književnoj sceni.

Aforizme koji su nastali kasnije čuva za neku drugu zbirku i ističe da je na našim prostorima aforističaru teško ne imati materijala.

- Aforizam je kratka forma koja predstavlja, kao što reče jedan moj kolega, roman u malom. Stoga zbirka aforizama može da se grana u mnogo pravaca pa dopušta i bezbroj tema. Moje omiljene teme su političke i politika mi je uz naše ostale gluposti, tipa rijalitija i sunovrata visokog obrazovanja, bila glavna zvijezda vodilja. Ne treba zaboraviti da živimo u državi, nebitno gdje su granice te države, koja je idealna za aforizam - kazao je Berić.

Njegovi prvi aforizmi objavljeni su u "Laku noć propali studenti", zatim je sa Darkom Samardžićem i Živkom Vujićem objavio "Lovci na sjenke", pa je preko "Na evropskom prutu" stigao do "Hage o Srbima". Iako nema mnogo književnika koji se kod nas bave aforizmom, Berić smatra da je ovaj književni oblik ubojito oružje.

- Oni predstavljaju simbiozu poezije i filozofije, a usput u državama kao što je naša imaju i ljekovita svojstva, kako za onoga ko ih piše, tako i za onoga ko ih čita. Možda baš zbog te ljekovitosti koji će neki nazvati izduvnim ventilom - smatra Berić.

Svjestan je, kako kaže, da većina književnika ne priznaje ili ovlaš priznaje aforizam kao književnu formu, ali on za njega počesto predstavlja jedini način da se izrazi.

- Na kraju najbolji aforizmi imaju svoju priču izvan riječi, koja teče između redova gdje se mnogo štošta naslućuje. A tako pisati može samo manjina. Aforizam je intelektualna forma koju je potrebno razumjeti - istakao je Berić.

Podijelio je i svoje mišljenje o sudbini aforizma na domaćoj književnoj sceni.

- Bez obzira na to što malo ko piše o aforizmu, i što trenutno dijeli sudbinu ostalih književnih vrsta, koje takođe nemaju prostora u medijima, mislim da je aforizam forma budućnosti, jer se sve ubrzalo. Naime, ne smatram da su moji aforizmi bolji od moje poezije, ali zbirke aforizama vrlo brzo "planu", dok sa poezijom to ide znatno teže. Narod ima sve manje vremena, ali i želje da čita, tako da se zadržava uglavnom na kraćim formama, a nema kraće od aforizma. Plus moguću duhovitost, satiričnost ili sarkazam koju sadrži - objasnio je Berić.

Poslije aforizma, kako kaže, uglavnom se vrati poeziji.

- Zbirka je gotova i čeka vremenski otklon od ove koja je upravo izašla. Znači u proljeće, jer je proljeće godišnje doba poezije. Naravno, van te zbirke ima tu još dosta novih pjesama koje sazrijevaju. Ne treba dopustiti da ih pokrije patina. Ipak, u mom slučaju poezija ima primat - dodao je književnik.

Selena Berić

Osvrnuo se i na promociju knjige njegove jedanaestogodišnje kćerke Selene ističući da je ponosan.

- Ne, toliko što je izdala knjigu, koliko što u njoj prepoznajem jedan ogroman poetski potencijal te razmišljanja koja daleko prevazilaze njenih jedanaest godina. Moj uticaj svakako postoji, mada nije veliki i svodi se na savjete koje ona pokatkad neće da prihvati, jer želi da bude autentična. Ima vjeru u sebe, vjeru da je to što je napisala dobro. Još kad nauči da se zadrži na pjesmi, da je pusti da živi, biće istinski pjesnik. U svakom slučaju biće izuzetno zanimljivo pratiti njen pjesnički razvoj - rekao je Miladin Berić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana