Književnica Beisa Romanić objavila knjigu “Tamo iza duge”: Pravo blago je svuda oko nas

Branislav Predojević
Književnica Beisa Romanić objavila knjigu “Tamo iza duge”: Pravo blago je svuda oko nas

BANjALUKA - Književnica Beisa Romanić predstavila je protekle sedmice pred banjalučkom publikom svoju drugu knjigu “Tamo iza duge”, svojevrsnu antologiju poezije, proze, lijepih misli i slikarstva.

Autorka sa adresom u Novom Sadu svoj književni povratak u rodni grad doživjela je, prema sopstvenim riječima, kao jedan od emotivnijih momenata u životu, u kojem je bilo veoma teško razdvojiti gdje prestaje lično, a gdje počinje literarno.

- Po izlasku knjige iz štampe razmišljala sam o promociji u rodnom gradu, kako bih proživela ponovo ono o čemu sam u velikoj meri pisala u knjizi kroz svoja sećanja. Da na neki način osetim Banjaluku i da Banjaluka oseti mene. Odlučila sam da promociju napravimo za uži krug prijatelja i poznanika, u jednoj vrsti intimnije, poetske atmosfere, kako to ne bi bila klasična promocija već susret starih prijatelja uz pisanu reč i muziku. To se pretvorilo u jedan od najemotivnijih momenata u mom životu. Knjiga uvek nađe svoj put do čitaoca, međutim, ono što je za mene bilo bitno jeste to da ne bude knjiga u prvom planu, nego autor i poslanici pisane reči, što se na ovoj promociji pretvorilo u susret umetnosti i njenih poštovalaca - rekla je Romanićeva za “Glas Srpske”.

Književnica, koja iza sebe ima jednu objavljenu zbirku poezije “Život je kaleidoskop” (2021), prema sopstvenim riječima odlučila je da ode korak dalje kako bi napravila sintezu poezije, proze i slikarstva, stvorivši knjigu koja otvara vrata magičnog literarnog svijeta.

- Radila sam 15 godina kao profesor ruskog jezika, gde su učenici bili prioritet, radeći kao savetnik za kulturu, favorizovala sam u prvi plan kulturne radnike i delatnike, ostavljajući sebe u drugom planu. Sve to vreme pisala sam svašta od poezije do proze, što radim još od škole, ali nikad nisam imala hrabrosti da to predstavim publici, sa jednom rezervom prema tome što pišem. Na jednom književnom susretu u Tesliću, gde je bio i pokojni Zoran Radmilović, kao glumac i recitator, u nekom zajedničkom društvu oslobodim se i odrecitujem jednu svoju pesmu. Zoran me pita: “Ko si ti?” Zbunjeno odgovorim, profesorica, a on mi kaže:  “Ne, ti si Safo”. Što mi je bio važan početni podsticaj da to objavim na društvenim mrežama. Potom se pojavio moj školski drug, gospodin Mersud Rajić, koji je me počeo nagovarati da objavim svoju poeziju pod njegovim uredničkim vođstvom, što je bio snažan vetar u moja književna leđa - kaže ona.

Književnica kaže da knjiga duguje naslov njenoj želji da čitaocima pokaže da se blago ne nalazi iza duge, već ga treba tražiti u sopstvenom životu.

- Svi smo u detinjstvu priču oko duge i blaga na njenom kraju doživljavali na svoj način. Stalno me intrigirala ideja da se iza duge kriju najveće tajne i najlepše emocije, a pošto su moje najdublje emocije pretočene u pisanu reč odlučila sam se baš za ovaj naziv knjige “Tamo iza duge”. Putem književnosti rešila sam enigmu i otkrila tajnu da iza duge nema ništa. Bila sam tamo i vratila se u svet stvarnosti, gde treba živeti život i raditi ono što volite, jer je blago svuda oko nas - objasnila je autorka.

U novoj knjizi čitaoci imaju priliku susresti se sa svijetom prepunim fantastičnih karaktera, skrivenih mjesta i iznenađujućih događaja. Beisa uspijeva prenijeti složene emocije i stvoriti veze između svojih likova, dok se čitaoci sami pronalaze u njihovim doživljajima, kroz vrlo zanimljiv žanrovski i stilski spoj.

- Prva knjiga je prva ljubav, dok je druga knjiga već jedna ozbiljna veza, jedna sinteza proze, poezije i slikarstva, koja treba čitaocima dočarati emocije koje su utkane u stvaranje ove knjige. U celi proces ušla sam uz ogromnu uredničku i prijateljsku podršku gospodina Rajića, mojih recenzenata Radmile Karlaš i Miloša Zupca, slikara iz Tuzle Salima Ljume, koji je dozvolio da koristimo njegove slike u knjizi, dragih prijatelja poput profesora Luke Kecmana i Ise Šarić, koji su pomogli u vezi s knjigom i brojni drugi saradnici - dodala je ona.

Medina

Romanićeva je rekla da trenutno priprema jedan bolan projekat posvećen strašnoj tragediji, zbog koje je odlučila da napiše poemu.

- Kada se pre nekoliko godina desila ova strašna imigrantska kriza, sa svim tim jezivim slikama nesrećnih ljudi koji gube svoje živote i živote svoje dece u potrazi za mirom, daleko od ratova i nesreće, počela sam pisati poemu “Dečija poema miru-Medina”, posvećenu tragično nastradaloj devojčici iz Sirije. Pokušala sam da dečijim glasovima napišem univerzalnu poruku miru, čuvajući uspomenu na te nevine živote. Nadam se da će ta poema uskoro izaći iz štampe i da će njen glas dopreti do onih koji bi trebalo da je čuju - istakla je književnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana