Knjige našle mjesto u kutijama

Aleksandra Madžar
Knjige našle mjesto u kutijama

Banjaluka - Nedostatak prostora za smještanje knjiga jedan je od najvećih problema sa kojima se susreću biblioteke u Republici Srpskoj. Iako su određeni depoi u ovim značajnim kulturnim institucijama prepuni, zaposleni u bibliotekama prinuđeni su da, zbog nedostatka novca, ovaj problem rješavaju metodom “snalaženja”.

- Jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju zaposleni u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske je nedostatak adekvatnog prostora za smještanje knjiga i periodičnih publikacija. Taj problem postoji već odavno, a od prije dvije-tri godine on je kulminirao - naglasila je koordinator Univerzitetskog odjeljenja Narodne i univerzitetske biblioteke RS Danka Delić.

Po njenom mišljenju, pitanje što skorijeg rješavanja ovog problema nije stvar proširivanja potrebnog prostora, nego odgovornog odnosa prema nacionalnoj kulturnoj baštini.

- Sa sve većom zainteresovanošću studenata za spremanje ispita u čitaonicama biblioteke, javlja se i problem povećavanja čitaoničkog prostora za njihov rad - dodala je Delićeva.

Kako je kazala, jedino rješenje ovog problema od šireg nacionalnog značaja bila bi izgradnja zgrade nacionalne biblioteke, kao reprezentativne kulturne institucije.

 

Više detalja pročitajte u sutrašnjem štampanom izdanju Glasa Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana