Knjiga pravi i iskreni prijatelj

Ilijana Božić
Knjiga pravi i iskreni prijatelj

Banjaluka - “Imao sam u životu samo jednog pravog i iskrenog prijatelja: knjigu”, misao je francuskog pisca Fransoe Voltera koju su slijedili brojni ljubitelji književnosti na 24. Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci koji je tradicionalno priredio “Glas Srpske”.

Sportska dvorana “Borik” vrata je otvorila posjetiocima u utorak, a izdavači su se potrudili da štandovi izgledaju što ljepše i privlačnije. Prema njihovim riječima, ukusi čitalaca su različiti, ali klasici su i dalje najtraženiji. Knjiški moljci zadržavali su se često na štandu “Nove knjige” iz Podgorice, a predstavnica Sanja Rašović nam je kazala da svake godine učestvuju na banjalučkom sajmu.

- Zadovoljni smo prodajom, ima posjetilaca, ali prvih godina na sajam je dolazilo mnogo više ljudi. Najtraženiji su novi naslovi Gijoma Musoa, a ubjedljivo najpopularnija knjiga je “Žene koje trče s vukovima” Klarise P. Estes - istakla je Rašovićeva i dodala da su i dalje u modi domaći klasici.

Ona je naglasila da čitaoci najviše kupuju djela Danila Kiša, te Andrićeve pripovijetke i romane.

Banjalučani, ali i svi koji se u vrijeme održavanja “Glasovog” Sajma knjige nađu u krajiškoj ljepotici zaista uživaju u danima posvećenim knjizi. Boje i slike neodoljivo privlače najmlađu publiku. Školarci su se okupili na prepoznatljivom štandu izdavačke kuće “Kreativni centar” iz Beograda. Njihov predstavnik Aleksandar Ristović nam je kazao da su pripremili dosta novih izdanja.

- Posebno bih izdvojio monografiju Dobrice Erića koja je skoro objavljena i koja predstavlja omaž našem velikom piscu. Ove godine na sajmu su najtraženiji udžbenici koji su zvanični u osnovnim školama u Srbiji, a u Republici Srpskoj se koriste kao sredstva za vježbanje i poboljšanje znanja - istakao je Ristović i dodao da je primarni cilj ove izdavačke kuće da građanima RS predstavi svoja izdanja.

Na Sajmu knjige prvi put se predstavila “Zajednica izdavača BiH” koju čini deset izdavačkih kuća. Jedna od njih je i “Naklada Mate” koja, prema riječima Boška Njavre, 15. put predstavlja svoja izdanja.

- Drago mi je što smo zajedno sa “Imprimaturom”, “Konektumom”, “Dobrom knjigom”, “Bajbokom”, “Univerziti presom”, “Vremenom Zenica”, “Sinopsisom”, “HLI” i “Malikom” predstavili knjige. Zadovoljni smo prodajom, primijetili smo da su djeca česti kupci, što je pozitivno. Naša izdavačka kuća pripremila je tri nova izdanja, a to su “Komparativna politika i menadžment”, “Upravljanje ljudskim potencijalima u javnom sektoru” te “Poslovna pravila i budžetiranje za menadžere” - rekao je Njavro i dodao da im se uvijek vraćaju stari kupci, što za njih predstavlja najveći uspjeh.

Oni koji još nisu uspjeli da posjete Sajam knjige imaće priliku da to učine do ponedjeljka, da ušetaju u carstvo knjiga i uz popust, koji se kreće od 10 pa do i 70 odsto na pojedinim štandovima, kupe kvalitetna izdanja. Cijena karte je jedna KM.

Susreti

Međunarodni književni susreti, koji se četvrti put održavaju u okviru Sajma knjige, biće otvoreni večeras u vijećnici Banskog dvora u 20 časova. Na svečanom otvaranju publici će se predstaviti svjetski i regionalni autori: Kolja Mićević, Peter Kuhar, Duško M. Petrović, Duška Vrhovac, Đorđo Lingvaglosa, Lučijan Aleksiju, Dobroslav Ćuk, Borivoj Radaković, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Boro Kapetanović, Predrag Bjelošević, Slavomir Gvozdenović, Kajoko Jamasaki, Angelina Bakalova, Sergej Glovjuk, Martin Prebuđila, Zoran Pešić, Željka Avrić, Goran Vračar, Atila Jas, Lenka Kuhar-Danjhelova, Danijela Trajković i Radomir Uljarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana