Klasik italijanskog noara i trapavi advokat Gvido

Branislav Predojević
Klasik italijanskog noara i trapavi advokat Gvido

BANjALUKA - Izdavačka kuća “Imprimatur” objavila je klasik italijanskog noara roman “Nesvjesni svjedok”, pisca Đanrika Karofilja na srpskom jeziku u prevodu Amre Olovčić.

U pitanju je Karofiljov roman prvenac u kojem je publika po prvi put upoznala njegovog slavnog junaka Gvida Gverijerija i koji je do sada doživio preko 100 izdanja. Pisan u prepoznatljivom Karofiljovom stilu “Nesvjesni svjedok” je rasni pravni triler i fascinantan uvid u italijanski pravni sistem, ali i slojevit portret junaka koji je pokupio simpatije čitalaca širom svijeta.

- Devetogodišnji dječak pronađen je mrtav na dnu jame u blizini popularnog odmarališta na jugu Italije. Abdu Tijam, senegalski prodavac koji radi na plaži u blizini mjesta gdje je dječak posljednji put viđen, optužen je za zločin, a njegova djevojka obraća se advokatu Gverijeriju sa molbom da ga brani. Optuženi u prvi mah poriče da poznaje ubijeno dijete, a ipak je dječakova fotografija pronađena u njegovom stanu. Vlasnik obližnjeg kafića insistira na tome da je vidio Tijama nedaleko od plaže na dan ubistva, iako Tijam tvrdi da je u to vrijeme bio kilometrima daleko. Gotovo svi dokazi ukazuju na to da je Abdu Tijam kriv i da bi trebalo da prihvati skraćeni postupak, ali Gverijeri, koji istovremeno prolazi kroz ličnu krizu, odlučuje da dokaže nevinost svog klijenta, piše u najavi izdavača.

Ovom knjigom Karofiljo je utemeljio pravni triler kao novi žanr u italijanskoj književnosti, a njegov glavni lik Gvido Gverijeri, usamljeni i pomalo smotani advokat kojem se nerijetko desi da mu iz jednog ili drugog razloga bivaju povjereni zadaci koji spadaju u domen jednog detektiva, postao je vrlo brzo žanrovska zvijezda. Kao i većina njegovih romana radnja se dešava u Bariju, koji je po riječima Karofilja, jedan od krivaca za njegovo pisanje i napuštanje karijere pravnika.

- Jednog dana išao sam u kancelariju. Ispred teatra “Margerita”, zatvorenog godinama, zamislio sam priču za trideset sekundi. Odjednom se značenje grada promijenilo. Tada sam shvatio da je tekstonska promjena neophodna da bih počeo pisati i bio sam prvi koji je mislio o Bariju kao o izmišljenom mjestu - rekao je Karofilja.

Po romanu je 2007. godine snimljen hvaljeni televizijski film “Advokat Gverijerija-Nesvjesni svjedok”, a do sada je autor objavio sedam romansa sa Gvidom kao glavnim junakom, kako on sam kaže, vraćajući se svom prvom junaku kada Gvido ima šta da kaže.

- Gvido i ja, imamo vrlo prijateljski odnos jer nam životi nisu previše bliski i svako se uglavnom bavi svojim poslom. Nalazimo se kada postoji priča koju bi trebalo ispričati, a kada kažem priča mislim na unutrašnju evoluciju lika, a ne samo na zaplet - rekao je Karofiljo.

Osim romana sa Gvidom kao glavnim protagonistom, kao autor Karofiljo ima još dva cijenjena serijala “Maršal Pjetro Fenoljo” i “Penolope Sanda” te nekoliko romana van ovih serijala.

U izdanju “Imprimatura” na srpskom jeziku mogu se pronaći i njegove knjige: “Razumne sumnje”, “Mjera vremena”  i “Privremena savršenstva” i “Penelopina disciplina”. 

Autor

Đanriko Karofiljo je jedan od najpopularnijih savremenih italijanskih pisaca.

U prvoj polovini svog života radio je gotovo isključivo kao pravnik, bio je javni tužilac, borac protiv mafije, čak i senator u jednom od saziva italijanskog parlamenta. Pomalo se bavio pisanjem, a onda kada je nekoliko njegovih romana u Italiji doživjelo nevjerovatan uspjeh odlučio je da se penzioniše kao pravnik i u potpunosti posveti pisanju. Tokom karijere Karofiljo je objavio preko 20 knjiga prodatih u više od šest miliona primjeraka i sa prevodima na 28 jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana