Kalinovik: Nagrada pjesniku Veroljubu Vukašinoviću

RTRS
Kalinovik: Nagrada pjesniku Veroljubu Vukašinoviću

Kalinovik - Dobitnik ovogodišnje nagrade Petrovdanski vijenac, koja se dodjeljuje na književnoj manifestaciji "Kalinovački pjesnički susreti" je Veroljub Vukašinović iz Trstenika.

Ovu nagradu, na 7. pjesničkim susretima koji su sinoć održani u Kalinoviku, dodjeljuju Zavičajno udruženje

"Časlav" i opština Kalinovik. Vukašinović ju je dobio za zbirku pjesama "Iznad oblaka".

Veruljub Vukašinović je pjesnik koji zavičaj nosi u srcu, a Moravu i manastir Ljubostinju u duši. Sve te fascinacije iz djetinjstvo, stvaralačkom pjesničkom zrelošću pretače u stihove, svjetstan teškog vremena u kojem živi njegov narod. Za zbirku pjesama "Iznad oblaka", poeta iz Trstenika ranije je dobio književnu nagradu "Branko Ćopić". Za "Petrovdanski vijenac" koji mu je sinoć uručen u Kalinoviku, kaže da mu je posebno drag jer dolazi iz prostora istinskih znamenja u svesrpskom duhovnom prostoru. Kako je istakao, drago mu je da je u njegovoj poeziji prepoznat stručak bosioka koji se privija uz ječam i kaloper.

Na pjesničkoj večeri, osim laureata, stihove su govorili Rajko Petrov Nogo, Milan Nenadić, Đorđo Sladoje, Milosav Tešić, Zdravko Miovčić, Dragan Hamović i Milutin Savčić.

Prvi dio manifestacije "Kalinovački pjesnički susreti" obilježili su stručni radovi pjesnika i književnih kritičara o poeziji Milana Nenadića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade. O Nenadićevom djelu su govorili i profesori Jovan Delić i Ranko Popović. Ova manifestacija održava se u sklopu Petrovdanskih svečanosti i krsne slave Kalinovika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana