Jubilarno, 50. “Brankovo kolo” počinje sutra u Sremskim Karlovcima: Na tragu božanskog dara Branka Radičevića

Ilijana Božić
Jubilarno, 50. “Brankovo kolo” počinje sutra u Sremskim Karlovcima: Na tragu božanskog dara Branka Radičevića

BANjALUKA - Jubilarno, 50. “Brankovo kolo”, koje se tradicionalno organizuje u čast srpskog pjesnika Branka Radičevića i proslavlja i afirmiše Stražilovo, svečano će biti otvoreno sutra u 10 časova u Sremskim Karlovcima.

Manifestaciju će otvoriti pisac Anđelko Anušić besjedom o Branku Radičeviću, a njemu će biti uručena “Statueta Branka Radičevića” koja je rad vajara Jovana Soldatovića. Tom prilikom slavnoj dramskoj, televizijskoj i filmskoj umjetnici Svetlani Bojković biće uručena “Velika povelja Brankovog kola” za uspješnu višedecenijsku saradnju i “nadahnuti doprinos lepoti i moći poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića”.

Iz “Brankovog kola” su saopštili da će na svečanom otvaranju nastupiti istaknuti i pjesnici mlađih generacija među kojima su Duško Novaković, Slobodan Zubanović, Stevan Tontić, Peter Felker, Milan Rakulj, Bojana Kulidžan Gromović, Aleksa Vilić i Nikolina Dikić.

- Brankovu poeziju kazivaće ugledna dramska umetnica Vesna Čipčić i talentovana Danica Petrović. Himnu “Brankovog kola”, kompozitora Svetolika Pašćana Kojanova, kao i dve antologijske kompozicije iz srpske baštine izvešće hor i ansambl novosadske gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” - naveli su iz “Brankovog kola”.

Dodali su da će kvartet Karlovačke bogoslovije “Sveti Arsenije Sremac” izvesti Mokranjčevu kompoziciju “Dostojno jest”, te da će nastupiti mlada etno-solistkinja Katarina Popović sa stihovima Branka Radičevića.

- Pre svečanog otvaranja, u Sabornoj crkvi Svetog oca Nikolaja, gde je kao đak čuvene gimnazije za pevnicom pojao i Aleksije (Branko) Radičević, biće priređen parastos Aleksiju, koji je pod tim imenom kršten u rodnom mestu Slavonskom Brodu - kazali su iz “Brankovog kola”.

Istakli su da posebnu radost i čast “Brankovom kolu” i njegovoj publici pričinjava dolazak Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Porfirija, koji će 16. septembra u Karlovačkoj bogosloviji “Sveti Arsenije Sremac” govoriti o miru.

Takođe, pjesniku i piscu Huseinu Derviševiću biće uručena međunarodna nagrada “Branko Radičević”, a mladim pjesnicima Milanu Vićiću, Bojani Kulidžan Gromović, Jeleni Vujanović i Filipu Božiću Dejanoviću biće uručeno priznanje “Stražilovo”.

Biće predstavljena i svježe štampana panorama poezije đaka Karlovačke gimnazije “Pesme posle nas”, koju je priredila dr Maja Stokin.

Manifestacija će trajati do 20. septembra.

Posveta

Iz “Brankovog kola” su naglasili da će jedan program biti posvećen Desanki Maksimović, koja je na ovu manifestaciju dolazila od samog početka, u Sremske Karlovce i na Stražilovo.

- Dramska umetnica Danica Petrović prirediće monodramu “Priča o Desanki”, po tekstu Rastka Jevtovića. Želimo da osvetlimo delo i život Desanke Maksimović - rekli su iz “Brankovog kola”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana