Još jedan prevod romana Tanje Stupar Trifunović: “Satovi u majčinoj sobi” na slovenačkom

G.S.
Još jedan prevod romana Tanje Stupar Trifunović: “Satovi u majčinoj sobi” na slovenačkom

BEOGRAD - Roman dobitnice Evropske nagrade za književnost Tanje Stupar Trifunović “Satovi u majčinoj sobi” objavljen je na slovenačkom jeziku u izdanju Založbe Goga iz Novog Mesta. Roman je na slovenački jezik preveo Dušan Šarotar.

Prije slovenačkog izdanja u toku ove godine roman “Satovi u majčinoj sobi” objavljen je i na njemačkom i poljskom jeziku.

- Prošlost se može razumjeti samo kada se može i doživjeti. Tako barem misli pripovjedačica, koja se vraća u majčinu kuću, želeći da na trenutak pobjegne iz teške sadašnjosti i lakše napiše svoju priču. “Satovi u majčinoj sobi” odbrojavaju vrijeme između sadašnjosti i prošlosti, tako da kćerka govori majčinim glasom i prepoznaje odraz svoje priče u majčinoj priči. Granica između njih je zamagljena, a narativni glas iznutra priča o ženama koje se suočavaju s teškim životnim odlukama u društvu i na prostoru gdje opstanak nije uvijek bio lak. Naratorka je zaglavljena između dva života i dvije zemlje, između sjećanja i istorije i između dvije nedovršene knjige. Dvojnost koja je razdire krije se ispod društvenoprihvatljive maske. Pisanje i književnost postaju posljednje utočište u kojem podijeljeno ja može postati jedno - kaže izdavač najavljujući knjigu slovenačkim čitaocima.

Novo izdanje romana Tanje Stupar Trifunović “Satovi u majčinoj sobi” nedavno je objavljeno u izdanju “Arhipelaga”. Izdanje romana koje je objavio “Arhipelag” doživjelo je autorkinu redakciju.

U centru romana je odnos majke i kćerke, ali i savremena žena u komplikovanom svijetu društvenih odnosa, moći i tabua. Prepun snažnih emocija, majstorskih opisa u kojima se zapliću ili razrješavaju velike napetosti, roman Tanje Stupar Trifunović je moćna priča o ljubavi i sukobljavanju, o razumijevanju i poricanju, o sudbinskoj upućenosti, ali ponekad i istinskoj udaljenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana