Jelena Glišić o “Čarobnoj knjizi”: Mali svijet velikih mudrosti

Ilijana Božić
Jelena Glišić o “Čarobnoj knjizi”: Mali svijet velikih mudrosti

BANjALUKA - Činjenje dobra, uživanje u ljepoti maštanja, radovanje svakodnevnim sitnicama, korisnost i snaga učenja, poštovanje sebe, drugih i prirode koja nas okružuje glavne su poruke “Čarobne knjige”.

Kazala je to književnica Jelena Glišić govoreći za “Glas Srpske” o novom djelu “Čarobna knjiga” koje je namijenjeno djeci, a koje je objavljeno krajem decembra prošle godine u izdanju “Art scene” iz Banjaluke.

Glišićeva je istakla da je knjiga dobila naziv po jednoj priči koju mališani mogu da pročitaju u njoj.

- Ova knjiga je posebna i čarobna jer je sačinjena od ne tako običnih, nego slikopriča, a svaka priča se sastoji od desetak rečenica prožetih ilustracijama koje obično stoje na mjestu imenica - objasnila je ona.

Naglasila je da se radi o kratkim pričama, namijenjenim najmlađem uzrastu čitalaca, odnosno onima koji se tek upoznaju sa slovima i riječima.

- Trudila sam se da im ponudim priče iz njihovog svakodnevnog života, ali i izmaštane situacije sa nestvarnim likovima. Bilo je važno priču sa mnoštvom asocijacija i slika, sa obaveznom radnjom i likovima, odnosno sa svim elementima priče koja bi mogla da se razradi na nekoliko stranica, smjestiti u tek desetak rečenica - ispričala je Glišićeva.

Dodala je da kada je riječ o pisanju za djecu, na umu treba imati mladog čitaoca, način na koji razmišlja i na koji bi mogao da shvati napisano.

- Djetetu koje otkriva svijet trebalo bi ponuditi životne mudrosti uokvirene u lijepu riječ, sliku, primjer, pokazati mu diskretno kako treba, a kako ne, šta je dobro a šta nije, koja su ponašanja loša i nepoželjna, a koja dobra i poželjna - rekla je ona.

Knjiga je nastajala nekoliko godina i sadrži 33 priče, a kako je kazala Glišićeva djeca vole maštanje, zanimljivu priču, vole da učestvuju i tragaju za rješenjima, te da se poistovijete sa junacima.

- Ako im na pravi način ponudimo knjigu, sasvim je sigurno da će je ona i prihvatiti, naročito ako imaju čitalačke uzore u porodici. Dugo sam radila s djecom i iz iskustva znam koliko je važno predstaviti nešto na pravi način - navela je Glišićeva.

Dodala je da je stvaranje uvijek bilo izazov, te da je svaka generacija pisaca imala svoje “male muke”.

- Uvijek su djeca imala nešto što im je bilo primamljivo kao što je to danas internet. Ali dobra knjiga je uvijek opstajala i dolazila do čitalaca i ne sumnjam da će tako i ostati - zaključila je Glišićeva.

Bajka

Jelena Glišić je istakla da je nova knjiga u pripremi, te da je riječ o bajci u stihu.

- Bajka u stihu je u pripremi, trenutno se radi na ilustracijama, a zbirka poezije za odrasle čeka povoljnije uslove za štampu - rekla je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana