Iz štampe izšla knjiga "Čekajući pjesmu" autora Dejana Spasojevića

Srna
Foto: Srna

ZVORNIK- U Zvorniku je iz štampe izašla zbirka poezije "Čekajući pjesmu" autora Dejana Spasojevića iz ovog grada.

Spasojević je rekao Srni da je zbirka poezije "Čekajući pjesmu" nastala u periodu od 1994. godine do danas, po istoimenoj pjesmi koja simbolizuje katarzično zadovoljenje pravde zbog mnogih nepravdi i nedaća koje preživljavaju i društvo i pojedinac.

"U širem smislu, pjesma je pobjeda dobra nad zlim i dolazak pobjede na ličnom i kolektivnom planu", rekao je Spasojević.

On je naglasio da je uspjeh svakog autora ako djelo nadživi vrijeme u kome je nastalo i kada tematski bude interesantno za neko novo doba zbog interesantnosti teme ili univerzalnosti poruka koje nosi.

"Ako ništa drugo, autor je ostvario uspjeh samim tim što ostavlja trag u vremenu u kome je živio", rekao je Spasojević.

On kaže da je na piscima da stvaraju, dok će vrijeme dati sud o svima, te citirao Petra Petrovića Njegoša - "Pokoljenja djela sude, šta je čije daju svima".

Recenzent knjige Miomir Milinković napisao je da je pjesnička zbirka Dejana Spasojevića "Čekajući pjesmu" zanimljiv poetski kolaž jarkih zavičajnih boja i tonova, heterogeni stilski i tematski kompleks koji nudi širok spektar tema i motiva, nepobitnih istina i humanih poruka.

"Satkana jezikom čistog poetskog iskaza, naznačena poezija se svojom formom i sadržinom na najbolji način preporučuje književnim kritičarima i čitaocima različitih ukusa i afiniteta", naveo je Milinković.

Recenzent Aćim Todorović iz Vlasenice, koji je i predsjednik Književnog kluba "Luča", primjećuje da je autor većinu pjesama posvetio Bogu, Njegošu, majci, zavičaju, ali i ljubavima, sa koncepcijski poučnim završetkom, što govori o unutrašnjoj estetici i mentalnoj ličnosti pjesnika, koji umije da na najljepši način poentira svojom mišlju.

"Spasojević nije težio ustaljenim formama, slogovnoj jednakosti ili, po svaku cijenu, naizbježnoj rimi. Naprotiv, on svoje stihove isijava slobodom svoje energije, baš onako kako ih sam doživljava i pjesmotvori jasne slike koje su jedno od dominantnijih svojstava njegove ličnosti", kaže Todorović.

Zbrka poezije "Čekajući pjesmu" izašla je u izdanju zvorničke izdavačke kuće "ASoglas".

Spasojević je prije ove zbirke objavio tri knjige – "Iskra Njegoševe sv(j)et(l)osti", "Moralna obaveza" i "Drugi obraz".

Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja, između ostalih, Povelje podgoričkog udruženja "Gorska vila" za jačanje kulturnih i bratskih veza između Srba u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori i Povelje podgoričkog udruženja "Sjeverac" za doprinos kulturnoj saradnji Republike Srpske i Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana