Ivana Kuljanin o postavci “Sretna skitnica”: Omaž Dari Sekulić, pjesnikinji koja je mijenjala svijet

Ilijana Božić
Ivana Kuljanin o postavci “Sretna skitnica”: Omaž Dari Sekulić, pjesnikinji koja je mijenjala svijet

ISTOČNO SARAJEVO - Izložba “Sretna skitnica”, koja je posvećena Dari Sekulić, postavlja se uoči 8. marta kad je pravi trenutak da govorimo o ženi koja je mijenjala svijet oko sebe nabolje, jer znamo da nije nimalo lako bilo biti pjesnikinja u vrijeme kada je ona počela da stvara.

Kazala je to za “Glas Srpske” autorka postavke Ivana Kuljanin koja je bibliotekar u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo, o izložbi koja će biti otvorena danas u 13 časova u holu ove biblioteke.

Ona je istakla da je u fokusu izložbe vrijeme razbijanja stereotipa, suprotstavljanja patrijarhalnim okvirima i tradicionalnim uvjerenjima o ulozi žene u njemu.

- Željeli smo da podsjetimo ko je bila Dara Sekulić i zašto je značajna za srpsku poeziju u BiH. Ona je zavičajni autor Matične biblioteke Istočno Sarajevo i povjerila nam je svoje privatne fotografije, pisma, prepiske, razglednice, što je bila dobra osnova da se napravi lijepa i bogata izložba - rekla je Kuljanin.

Objasnila je da je postavka podijeljena u nekoliko tematskih cjelina, a to su biografija sa objavljenim zbirkama pjesama, fotografije porodične, sa književnih večeri, putovanja, promocija knjiga, druženja sa djecom i učenicima osnovnih i srednjih škola.

- Tu je i njena prepiska sa slikarom Ibrahimom Ljubovićem, pozivnice, razglednice, nagrade, isječci iz novina, pjesme posvećene Dari Sekulić. Na velikom panou biće postavljene Darine fotografije iz raznih perioda i poezija. U ormanima će biti izložene sve zbirke poezije što je objavila ili antologije u kojima je zastupljena, te nagrade koje je dobijala - ispričala je Kuljanin.

Kako je kazala Dara Sekulić je bila izuzetna žena koja je tokom života prošla mnogo, od ranog gubitka roditelja, braće i sestara za vrijeme Drugog svjetskog rata, izbjegličke godine poslije tog rata, ali i posljednjeg građanskog rata u BiH.

- Njena pjesnička zbirka “Sretna skitnica” objavljena 2008. godine najbolje opisuje ko je bila Dara. Život je nije mazio, mnogo je “skitala”, jer je morala, a onda jer je htjela, ali ipak, naglasak je na sreći. Pored svih životnih nedaća tražila je ono lijepo i prkosila nevoljama, hrabro i otmeno. Mnogi su joj se u prepisci obraćali sa “sretna skitnico”, a pjesnikinja Emsura Hamzić posvetila joj je pjesmu pod naslovom “Srećna skitnica”- navela je Kuljanin, objašnjavajući kako je postavka dobila naziv.

Značaj

Govoreći o značaju izložbe Ivana Kuljanin je istakla da je Dara Sekulić u jednom intervjuu rekla da društvo ima razumijevanja tek kad pjesnik ode iz života i kada ostavi iza sebe djelo.

- To je, nažalost, istina. Imali smo čast da poznajemo Daru, koja je voljela Matičnu biblioteku Istočno Sarajevo za koju je govorila da je to njen drugi dom. Umrla je prošle godine i sjećanja na nju su još uvijek živa i svježa, tako da će se o njenom životu i poeziji tek pisati i izučavati. S obzirom na to da je uskoro godišnjica smrti nadamo da se da ćemo izložbom učiniti častan omaž na njen lik i djelo - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana