“Isidora Sekulić” ide Žaneti Đukić Perišić

Agencije
“Isidora Sekulić” ide Žaneti Đukić Perišić

Književna istoričarka dobitnica je nagrade “Isidora Sekulić” za 2012. godinu.

Žaneta Đukić Perišić dobitnica je priznanja “Isidora Sekulić” za studiju “Pisac i priča: Stvaralačka biografija Ive Andrića”, u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada.

Žiri za dodjelu nagrade “Isidora Sekulić”, u sastavu Marko Nedić, predsjednik, i članovi Petar Pijanović i Aleksandar Jerkov, ovu odluku su donijeli jednoglasno, nakon detaljnog razmatranja prošlogodišnje produkcije savremenih srpskih pisaca u svim žanrovima koje je njegovala Isidora Sekulić.

U obrazloženju žirija ističe se da je u studiji “Pisac i priča”, Žaneta Đukić Perišić na izuzetno uspješan kritičko-metodološki način prišla tumačenju književnog djela velikog srpskog pisca.

“Koristeći podatke iz Andrićeve biografije i iz društvene i kulturne atmosfere u kojoj je on živio, ona je veoma slikovito, uz niz novih istraživackih otkrića, pokazala pomoću kojih stvaralačkih sredstava su se realni životni podaci u imaginativnom tekstu jednog izuzetnog umjetnika kakav je bio Andrić neminovno preobražavali u estetske činjenice prvog reda”, navodi se u saopštenju žirija.

U studiji, pored ključnih poetickih konstanti Andrićevog djela, tematskih, stilskih i semantičkih, paralelno analizirane su i intelektualne, društveno-političke i kulturološke prilike gotovo cijelog dramatičnog 20. vijeka, koji je odlučujuće djelovao na Andrićev život i na njegovu ličnost.

“Posljedice tog doživljaja, koje su veoma sugestivno, iako posredno, projektovane na stranice njegovog djela, oživljene su u ovoj studiji izuzetno zanimljivim kritičkim rukopisom”, dodaje se u saopštenju, uz napomenu da će “Pisac i priča” Žanete Đukić Perišić sigurno biti jedna od ključnih referentnih kritičkih studija za sve buduće proučavaoce Andrićevog književnog djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana