Gojku Đogu nagrada za "Dr Špiro Matijević"

Srna
Foto: HercegTV

BEOGRAD- Pjesnik Gojko Đogo ovogodišnji je dobitnik književne nagrade "Dr Špiro Matijević", a priznanje mu je dodijeljeno za knjigu pjesama "Put za Hum" u izdanju Srpske književne zadruge iz Beograda.

Nagrada, koja se sastoji od od povelje i novčanog iznosa od 15.000 evra, Đogu će biti uručena u petak, 24. februara, u 12.00 časova u Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu na otvaranju manifestacije "Dani Špire Matijevića", prenio je Pres-centar Udruženja novinara Srbije.

Đogo je nagrađen jednoglasnom odlukom tročlanog žirija, koji su činili predsjednik Ivan Negrišorac i članovi Aleksandar Jerkov i Selimir Radulović i odlučili da "Put za Hum".

"Nagrađena knjiga `Put za Hum` nastala je na temelju dobro poznate Đogove poetike, ali je sada pesma dovedena do blagosti saznanja, mudrosti zrelih godina i duhovnih obasjanja, koje otvaraju perspektive viših, metafizičkih svetova", stoji u obrazloženju odluke žirija.

Zahvalivši na priznalju, Đogo je čestitao porodici Matijević i poručio da oni nisu mogli podići veći, viđeniji i trajniji spomenik Špiri Matijeviću, piscu i univerzitetskom profesoru i svestranom književnom stvaraocu.

On je istakao da je zadužbinarstvo duboko ukorijenjeno u srpskoj tradiciji, dodajući da se na zadužbinama, velikim i malim, temelje nacionalni identitet, srpska istorija, vjera i kultura, kao i najplemenitije oznake srpskog nacionalnog bića.

"Nema malih zadužbina. Sve su zadužbine velike, jer nisu namenjene samo za spas svoje duše, nego za korist svom plemenu i svakom čoveku. Svi oni mostovi i mostići, česme i počivala pored naših puteva, jesu velika i
plemenita dela, primerena moći i mogućnostima zadužbinara. Tu je važan plemeniti čin koliko i samo delo", rekao je Đogo.

On je ocijenio da se Fondacija "Dr Špiro Matijević" upisala u veliku knjigu srpskih zadužbinara, dodajući da se raduje se što ima sve više imućnih Srba koji su krenuli tim putem.

"Mi smo više od pola veka zanemarivali našu državotvornu svest, nacionalnu istoriju, kulturu, jezik i pismo, a najviše naše nevine žrtve. Treba sve da učinimo kako bismo koliko toliko ispravili taj greh i na dostojan način očuvali sećanje na njih", ukazao je Đogo.

Nagrada koju je dobio osnovana je u znak sjećanja na pesnika, proznog pisca, kritičara, esejistu i prevodioca dr Špiru Matijevića /1943 – 1993/, koji je stradao 1993. godine u Tuzli.

Nagradu je osnovala Industrija mesa "Matijević" iz Novog Sada 2007. godine, a među laureatima su Matija Bećković, Đorđo Sladoje i Milovan Danojlić.

U užem izboru za ovogodišnju nagradu bili su i reditelj Emir Kusturica za knjigu "Vidiš li da ne vidim" i Vladimir Kecmanović za roman "Kad đavoli polete".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana