Godišnja nagrada UKRS Avrićevoj i Šauli

M.M.
Godišnja nagrada UKRS Avrićevoj i Šauli

Banjaluka - Žiri Godišnje nagrade Udruženja književnika Republike Srpske , koji je radio u sastavu: prof. dr Cvijetin Ristanović iz Bijeljine, Vidak M. Maslovarić iz Beograda i Ranko Pavlović iz Banjaluke odlučio je da ovo priznanje za 2022. godinu dodijeli romanu "Grob Davidov" Gorana Šaule i zbirci soneta "Sušti" Željke Avrić.

Žiri je birao između 20 djela prispjelih na konkurs, od kojih su se četiri našle u užem izboru.

- Fragmentom kao književnim postupkom i poetičkim obilježjem, u postmodernističkom maniru, Šaula u romanu Grob Davidov na vrlo zanimljiv način niže uvjerljive slike, na vješt način mireći paralelne priče, različite vremenske ravni i oba naša izgovora u skladan odnos. Priče o ratu u Bosni i Hercegovini, vođenom od 1992. do 1995. godine, autor je, kako će i čitalac steći utisak, ispisao na osnovu ličnog iskustva, pa su one tim uvjerljivije i potresnije. O vremenu u kome je sve bilo poremećeno i o pojedincima koji u ratnim okolnostima gube ljudska obilježja i postaju dio mašinerije kojom gospodare moćnici, Šaula kazuje nadahnuto, uvjerljivo i sa velikim povjerenjem u moć umjetničke riječi - stoji u obrazloženju žirija o romanu Gorana Šaule.

Žiri dodaje da je ovo vrijedno književno ostvarenje koje će sigurno imati svoje čitaoce.

Što se zbirke soneta "Sušti" Željke Avrić tiče, žiri navodi da je ovom zbirkom Avrićeva potvrdila da je ovladala vještinom potčinjavanja riječi pravilima sonetne forme i majstorstvom upjesmljavanja različitih emotivnih stanja kojima je udahnula toplinu.

- Sposobnošću da sonetnom formom snažno iskaže umne misli, iscizelirana duševna stanja i vrijedne poruke, pjesnikinja je pokazala nesumnjiv pjesnički dar. Zrela poezija, izgrađena poetika, smislene rime, skladnost refleksije i emocija, sve u duhu naslova, osnovne su karakteristike ove zbirke, koja je u motivskom pogledu cjelovita. Tematike što se tiče, Mleč i So, kako glase naslovi ciklusa, ukazuju na to da se pjesnikinja bavi zaista onim što čini suštinu egzistencije - objašnjava žiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana