Duševni život i emocije uvijek zanimljivi čitaocima

Ilijana Božić
Duševni život i emocije uvijek zanimljivi čitaocima

BANjALUKA - “Kad je Niče plakao” Irvina Jaloma, “Tihi pacijent” Aleksa Majklidisa, “Raskršće” Džonatana Frenzena, “Normalni ljudi” Sali Runi i “Črna mati zemla” Kristiana Novaka najčitaniji su moderni psihološki romani u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Rekla je to za “Glas Srpske” bibliotekarka u NUBRS Lana Šaula, a prema njenim riječima u posljednje vrijeme traženi su i klasici “Idiot” Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, “Stakleno zvono” Silvije Plat te “Lovac u žitu” Dž.D. Selindžera.

- Moderni psihološki romani jesu među najčitanijim u NUBRS. U okviru ove vrste romana jesu djela izuzetno raznolike tematike pa se tako čitaju psihološke drame, ali nerijetko i psihološki trileri ili distopije.

Rekla bih da je razlog interesovanja za ovaj tip romana to što je uvijek zanimljivo čitati o dubinama ljudske psihe i ući dublje u motivaciju koja stoji iza ljudskih postupaka. To inače vidimo i po velikoj zainteresovanosti čitalaca i za psihološku literaturu, kako stručnu tako i tzv. popularnu psihologiju - objasnila je Šaula.

Budući da je jedna od najčitanijih knjiga “Kad je Niče plakao” napomenućemo i to da je to drama o ljubavi, sudbini i volji koja se odigrava u intelektualnom previranju Beča 19. vijeka, uoči rođenja psihoanalize. Ovo je roman o nastanku i izazovima psihoanalize u kojoj se susreću istorijski likovi Jozefa Brojera, Sigmunda Frojda, Pola Rea, Lu Salome i Fridriha Ničea.

S druge strane, za knjigu “Tihi pacijent” kritičari navode da je to triler o kome svi pričaju i koji obara sve rekorde te da je riječ o knjizi koju bi svi trebalo da pročitaju.

Šaula je naglasila da se žanr psihološkog romana izdvaja jer pojam psihološki roman podrazumijeva roman čija je radnja podređena unutrašnjem svijetu i životu junaka.

- Dominira zaokupljenost duševnim životom, emocijama, a često i psihologijom iracionalnog i nesvjesnog, što je i danas nedovoljno istraženo pa samim tim i intrigantno - kazala je ona.

Objasnila je da se iza intenzivnih doživljaja likova uočavaju i važna socijalna, filozofska i moralna pitanja te da ovi romani ogoljuju ljudsku prirodu više nego bilo koji drugi, a imaju i katarzičnu moć.

Preporuke

Šaula je za naše čitaoce izdvojila nekoliko modernih psiholoških romana.

- Preporučila bih romane “Nečovjek” Osamu Dazai, “Dani napuštenosti” Elene Ferante i “Petrijin venac” Dragoslava Mihailovića - rekla je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana