Duguju knjige po šesnaest godina

Aleksandra Madžar
Duguju knjige po šesnaest godina

Banjaluka - Iako većina članova Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske uredno vraća pozajmljene knjige, postoje i oni koji godinama zadrže pozajmljena djela, a rekorder među njima je čitalac, koji je knjige vratio poslije šesnaest godina.

- Nedavno se pojavio momak i vratio knjige koje je pozajmio 1997. godine. Našao ih je dok je spremao kuću i imao je čak i člansku karticu iz 1997. godine. Iznenadila nas je njegova ležernost, uopšte ga nije bilo sramota - rekla je portparol Narodne i univerzitetske biblioteke RS Orijana Vuković.

Bez obzira na to koliko godina prođe, bibliotekari su, kako je rekla Vukovićeva, zadovoljni kada članovi vrate knjige, jer je često riječ o izdanjima koja se više ne štampaju i za biblioteku su trajno izgubljena.

- Radili smo revizije i shvatili da ima ljudi koji su knjige zadužili u prošloj deceniji i nikada ih nisu vratili. Mnogi od tih čitalaca promijene mjesto stanovanja, pa ne možemo doći do njih - kazala je Vukovićeva.

Istakla je da neprijatnih situacija sa članovima nema, te da se najčešće oni koji kasne sa vraćanjem knjiga plaše šta će se dogoditi kada se pojave u biblioteci.

- Prošle sedmice došla je gospođa koja je kasnila sa vraćanjem knjiga. Pojavila se i pitala me kako joj ranije nismo poslali opomenu, pa su bibliotekari ispali krivi što ona nije vratila knjigu - ispričala je Vukovićeva i dodala da su ovakvi slučajevi rijetki.

Naglasila je da u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS još nemaju sistem da kašnjenje naplaćuju, jer smatraju da je to nezahvalno, te da na taj način gube i čitaoce i knjige.

Podsjetila je da su kazne u bibliotekama u okruženju rigorozne, pa se u bibliotekama u Srbiji i Hrvatskoj jedan dan kašnjenja naplaćuje.

- I mi u našoj biblioteci pokušavamo da smislimo način na koji bismo kažnjavali nesavjesne članove. Mislim da ćemo doći do nekog rješenja već od sljedeće godine. Vjerovatno ćemo uvesti pravilo da, ukoliko neko ne vrati knjigu 30 dana, sljedećih 30 dana neće moći da podigne novu knjigu - rekla je Vukovićeva.

Studenti

- Studenti su ti koji su savjesni i koji na vrijeme vraćaju knjige. Imamo malo problema sa srednjoškolcima i bivšim studentima. Pokušavamo da nađemo neki model sankcionisanja, da malo probudimo njihovu savjest. Ali moram naglasiti da je najveći broj čitalaca savjestan. Posebno smo srećni što su naši članovi aktivni i dolaze često. Vrlo je mali broj onih koji su upisani, a nemaju ništa na zaduženju - kazala Orijana Vuković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana