Društvo članova Matice Srpske u Republici Srpskoj: Održano predavanje u čast Dostojevskom

I.B.
Društvo članova Matice Srpske u Republici Srpskoj: Održano predavanje u čast Dostojevskom

BANjALUKA - Književna tribina povodom 200 godina od rođenja Fjodora Mihailoviča Dostojevskog održana je na Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Ljubitelji svjetske književnosti i ovog velikog ruskog književnika, u četvrtak naveče, imali su priliku da slušaju predavanje profesora Mladena Šukala na temu „Okviri poetike  F. M. Dostojevskog", a u podnaslovu je navedeno da je riječ o čitanjima Nikole Miloševića.

Profesor Mladen Šukalo je na samom početku istakao da mu je bila želja da publici i čitaocima ukaže kako su i na koji način određeni velikani zauzeli mjesto u kulturi srpskog naroda. O Dostojevskom je prvi pisao Justin Popović, pa je tako  1923. godine. Potom je naveo niz zanimljivih studija o velikom ruskom piscu koje su objavljivane iz godine u godinu, da bi istakao djelo  „Dostojevski kao mislilac" Nikole Miloševića objavljeno 1981. godine.

- Veliki obim studija pokazuje kako se Dostojevski čitao  iz perspektive istraživača i profesora književnosti kod nas. Na ovoj tribini naglasak je na čitanju Nikole Miloševića koji je bio neobična figura i kritički se odnosio prema Dostojevskom i drugim velikanima. On izdvaja pet velikih romana Dostojevskog i to „Zapisi iz podzemlja", „Zločin i kazna", „Braća Karamazovi", „Zli dusi" i „Idot" i njima se bavi - objasnio je Šukalo.

Govoreći o Dostojevskom, Bodleru i Floberu istakao je da su za njega velika intriga sličnosti koje obilježavaju sva tri pisca.

- Sve trojici je suđeno, sve trojica su rođeni 1821. godine, a zanimljiv mi je i segment rasprave o romantizmu. O tome Dostojevski govori u „Zapisima iz podzemlja", a u Bodlerovoj „Gospođi Bovari" vidimo mladog pisca koji se sprema da bude romantičarski usmjeren. Pitam se da li i pored toga ima još nešto što ih povezuje ali to je tema za istraživanje - istakao je Šukalo.

Predavanje je završio pričom o našoj kulturnoj sredini ističući kako nema studija o utemeljiteljima srpske filologije Milanu Budimiru i Anici Savić Rebac, te s pitanjem da li će i Nikola Milošević ostati samo sa jednom spomenicom. Predavanje je održano u organizaciji Društva članova Matice Srpske u Republici Srpskoj.  

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana