Drugi dan “Imperativa” u Banjaluci: Književnost uvijek povezuje

Milanka Mitrić
Foto: B.Brezo

Banjaluka – Čitanje poezije, književne promocije, razgovori s piscima u opuštenijoj atmosferi, i muzika, obilježili su juče drugi dan na regionalnom festivalu književnosti “Imperativ”, čije peto izdanje do utorka traje u Banjaluci.

Drugi festivalski dan započeo je u kafeu “Joko”, gdje je održan razgovor sa književnikom Markom Tomašem, a nastavljen promocijom romana “Antiklimaks” Vasilija Glomazića, realizovanoj u saradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur”, koja će ove godine predstaviti nova djela nekoliko svojih autora.

Istog dana, za najmlađe posjetioce festivala održana je radionica pisanja sa književnicom Aleksandrom Čvorović.

U programu “Poeziju će svi čitati”, publika je imala priliku da uživa u stihovima pjesnikinja Marije Dragnić i Maje Mihajlović.

- Lijepo je i bitno u ovakvoj atmosferi sretati ljude sličnih interesovanja, družiti se i saznati nešto novo. Drago mi je da “Imperativ”  traje već pet godina, jer znam da je borba raditi stvari za kulturu na ovim našim prostorima – rekla je pjesnikinja Marija Dragnić.

Razgovor s piscem Zoranom Ferićem, fokusiran na njegove ranije romane, te na najnoviji “Putujuće kazalište”,  obilježio je večernji dio festivala, a s Ferićem je razgovarao književnik i urednik Drago Glamuzina.

Ferić, kojem je ovo prva posjeta i promocija u Banjaluci,  u razgovoru se osvrnuo na pisanje kratkih priča, na inspiraciju za romane i nastanak istih, na svoju profesorsku profesiju,  na položaj književnosti u Hrvatskoj, te posebno na roman “Putujuće kazalište”, koji je nastajao nekoliko godina.

- Ni u jednom trenutku nisam htio da lakiram našu prošlost ili svoju prošlost. Htio sam da budem nepristrasan promatrač naših života,  života svoje majke, oca i mene, pradjeda i prabaka,  kao i djedova i baka – kazao je Ferić govoreći o romanu “Putujuće kazalište”, koji se na različite načine, kao djelo fikcije, bavi generacijama njegove porodice i njihove prološlosti.

On je istakao da održavanje ovakvih književnih festivala autore čini vidljivijima.

- Festivali su važni iz dva ozbiljna razloga. Prvi razlog je ovaj koji dijelim sa kolegama, a drugi je jer se družim sa dragim piscima. Družimo se čitajući jedni druge, ali pogotovo nakon ove dvije godine izolacije važno je sresti se sa dragim ljudima. Iako smo mi individualci i različito pišemo i mislimo, neki zajednički duh uvijek postoji – objasnio je on.

Program “Note i slova” zatvorio je drugi festivalski dan, a pisac Srđan Tešin, s kojim je razgovarao Marko Tomaš, govorio je o svom romanu “Mokrinske hronike” i ranije objavljenom djelu “Moje”.

Tešin se osvrnuo na njihov nastanak, govorio o otkrivanju poezije svoje pokojne majke i značaju koji je to imalo za njega, te puštao muziku koja je značajan segment za likove “Mokrinskih hronika”.

- “Mokrinske hronike” sastavljene su iz tri dela. Sva tri dela govore o inicijaciji u svet odraslih, u svet seksa i muzike – naveo je Tešin.

Kako je Tešin rekao, govoreći o festivalu, njegov značaj je posebno važan u vremenu kada je knjiga gurnuta u najdublje margine.

- Svaki festival daje priliku i autorima i čitaocima da se sretnu, razmene iskustva i da zajedno stvaraju bolju budućnost za književnost – zaključio je Tešin.

Osim pomenutih programa, veliki dio festivala zauzima i mali sajam, koji je svakog dana otvoren u koncertnoj dvorani od 10 do 10 časova.

Festival organizuje Udruženje za promociju u poplarizaciju književnosti “Imperativ” u saradnji sa Banskim dvorom, a osnovna tema ovogodišnjeg izdanja je uticaj pop/rok kulture na savremenu književnost.

DANAS NA PROGRAMU

 13 časova – “Kafa sa piscem” – Zvonko Karanović – Kafe “Joko”

17 časova - “Imprimatur predstavlja…” Feđa Gudić

18  časova - “Poeziju će svi čitati” – Đorđe Krajišnik i Stefan Višekruna

20 časova – Razgovor sa Milenom Marković

21.30 - “Note i slova” – Selvedin Avdić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana