Dragan Velikić ratnik zdravog razuma

Aleksandra Madžar
Dragan Velikić ratnik zdravog razuma

Banjaluka - Ne kaže se rijetko da su veliki umovi najčešće skromne duše koje su spremne da svoje ideje i osjećanja stave pred one koje zanima šta se to dešava u glavi nekog naizgled običnog čovjeka kojem je njegov talenat podario i "moć" da stvara i svijetu poklanja čuda svojih misli.

Takav utisak na sve prisutne ostavio je i književnik Dragan Velikić, koji je, ignorišući vrućinu u Sportskoj dvorani "Borik", strpljivo čitao odlomke iz svoje knjige "Islednik" na promociji koja je održana na štandu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

"Glasov" jubilarni, 20. sajam ove godine, već drugi dan, potvrdio je da postoje oni koji su iskonski spoznali vrijednost knjige, tako da je u publici bilo i onih koji su ranije izašli s posla kako bi se družili sa Velikićem i na taj način pokazali poštovanje prema njemu i njegovim djelima.

Roman "Islednik", za koji se kaže da je najličniji roman ovog pisca jer u njemu piše o svojoj majci, djetinjstvu, porodici, selidbama, putovanjima, obuhvata period druge polovine prošlog vijeka, a Velikić svoja sjećanja pretvara u rečenice koje podsjećaju na vrijeme koje više ne postoji, kao i na potrebu da sve ostane zapamćeno ili zabilježeno, na portrete gradova i na ljude koji se bore s demencijom.

Razgovaralo se o "Isledniku", ali vjerni čitaoci su postavljala i druga pitanja, na koja je književnik rado odgovarao. U priči su se dotakli stanja na književnoj sceni.

- Nije problem kvaziliteratura i nije problem kič, onaj ogoljeni kič. Problem je ono što se pod krinkom ozbiljne literature koju promovišu književni kritičari i profesori  plasira nešto što nema vrednost. Nisu ti koji pišu šund knjige problem, problem su mediji koji daju prostor, a narod voli ono što mu se servira. I onda je sve vrlo jednostavno, ukoliko vi godinama imate takvu politiku da se kultura svede na čistu zabavu, pogotovo ove vrste, onda ćete naravno dobijati zavisnike, kao što postoje zavisnici o heroinu, tako postoje i oni koji su zavisni od rijalitija. Nisam ja nikakav heroj ili Mohikanac. Ja sam ratnik zdravog razuma, samo ne verujem u literaturu koja nastaje pod patronatom nekih sponzora - istakao je Velikić.

I dok je na štandu Biblioteke trajala promocija, mnogi su zastajali ispred štanda kako bi čuli o čemu književnik priča.

Neki su opet šetali između štandova razgledajući i tražeći naslove za sebe, a mnogo je onih koje su privukli izdavači koji su cijene knjiga spustili od 30 do 50 odsto.

U narednim danima očekuju se i grupne posjete Sajmu knjige, a kao i prethodnih godina, najveće i najzainteresovanije grupe čine osnovci i srednjoškolci, koji u Banjaluku na sajam dolaze iz svih krajeva Republike Srpske.

Ulaznica na sajam se naplaćuje, simbolično, jednu marku, a svi zainteresovani imaju vremena da do ponedjeljka, 21. septembra, pronađu nešto za sebe. Izbor je veliki, pa se može pronaći bukvalno sve, od stručne literature, preko beletristike, filozofije, popularnih romana, neprevaziđenih klasika, pa sve do dječije literature.

Muzej

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske promovisaće danas u 18 časova svoju izdavačku djelatnost za 2014. i 2015. godinu na zvaničnom štandu institucija kulture Republike Srpske i Udruženja izdavača Republike Srpske, čiji je pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Ovom prilikom MSURS će promovisati kataloge zanimljivih izložbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana