Dodijeljene nagrade 29. “Glasovog” sajma knjige: „Moštanica” za „Nemanjiće”

Branislav Predojević
Dodijeljene nagrade 29. “Glasovog” sajma knjige: „Moštanica” za „Nemanjiće”

BANjALUKA- Žiri 29. međunarodnog sajma knjige „Banjaluka 2024” u organizaciji “Glasa Srpske”, dodijelio je danas u Sportskom centru “Borik” nagrade ove smotre pisane riječi - “Moštanica”, “Liplje”, “Gomionica” i “Stuplje”.

Prema odluci žirija, čiji predsjednik je bio Duško Pevulja, a članovi književnica Jelena Glišić i prof. dr Vladan Bartula, priznanje “Moštanica” za izdavački poduhvat, dodijeljena je knjizi „Nemanjići”, koju je priredio Željko Perović u izdanju „Pi-Pressa” iz Pirota. Žiri u obrazloženju kaže da je u pitanju reprezntativno izdanje u svakom smislu.

-Knjiga „Nemanjići: Tvorci srpskog duha i države”, priređivača Željka Perovića, luksuzno je i reprezentativno izdanje u svakom smislu, dostojno i likovno-grafički velike teme i velike priče koju priča. Knjiga plijeni bogatom dokumentarnom podlogom, brojnim fotografijama i literarnim prilozima najistaknutijih srpskih stvaralaca, pretežno pjesnika. Čitavim sadržajem potvrđuje svoju osnovnu zamisao: duh je dinamičan, on se ispoljava u kretanju i kontaktu sa vremenom - piše u saopštenju žirija.

Nagrada “Liplje” za savremenu književnost, diobio je pisac Vule Žurić, za knjigu „ Heroji i gubitnici” u izdanju beogradska „Lagune“.  Podnaslov ove zanimljive knjige, istaknutog savremenog srpskog pisca, jeste „Dvadeset sentimentalnih priča o dvadesetom veku” a, po mišljenju žirija ona to istinski jeste u svakom pogledu.

-Knjiga „Heroji i gubitnici” odistinski to i jeste, povijest jednog vremena kroz reprezentativne „uzorke”, pripovjedačke bravure kao isječke iz vremena. Vule Žurić, kao i u nizu svojih drugih knjiga, na lijep način prepliće dokumentarno i literarno, kod njega činjenice, kako je Andrić pisao, „lebde”. Uz to, Vule Žurić je majstor finog pitkog pripovjedačkog tkanja, zbog čega su njjelena glišićm profesor vladan bartulaegove knjige prave poslastice za čitalačke sladokusce - navodi žiri.

Izdavačka kuća „JRJ” iz Beograd dobitnik je nagrada „Gomionica” za knjigu „Mali konjanik u pačijoj školi”, slavnog doajena srpske književnosti Jovana Jovanovića Zmaja, čija je svaka knjiga po mišljenju žirija vrhunski događaj pisane riječi.

-„Mali konjanik u pačijoj školi” je knjiga izabranih pjesama za djecu Jovana Jovanovića Zmaja, najvećeg pjesnika iz ove oblasti koji je slovio na srpskom jeziku. Uvijek kada se pojavi, u bilo kome zaokruženju, predstavlja događaj. Zmajeva poezija za djecu plijeni onim do čega se teško dospijeva: šarmantnim lirizmom, nenapadnom didaktikom i prvorazrednim humorom -naveo je žiri.

Priznanje “Stuplje”, za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti pripalo je izdavačkoj kući „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” iz Istočnog Novog Sarajeva za knjigu Jovana B. Dušanića, „Utemeljivači Republike Srpske na prelazu iz 19. u 20. vijek“.

-Jovan B. Dušanić, iako nije istoričar po osnovnoj vokaciji, napisao je izvanrednu knjigu o jednom prelomnom vremenu Srba u Bosni i Hercegovini. To su posljednje decenije devetnaestog i prve dvadesetog vijeka. Dušanić obuhvata kulturološki kontekst u kojem se odigrava borba Srba za crkveno-školsku autonomiju, za svoj kulturni identitet, i sa razlogom u tim naporima vidi temelje Republike Srpske, koja je, to i ova knjiga potvrđuje, u kulturnim sadržajima i kretanjima. Dvanaest portreta, koje ispisuje Dušanić, to su spomenici lične samopregornosti i nacionalne odgovornosti - piše u navodu žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana