Dodijeljena nagrada “Đuro Damjanović”: Priznanje Ranku Preradoviću

G.S.
Dodijeljena nagrada “Đuro Damjanović”: Priznanje Ranku Preradoviću

BANjALUKA - Nagrada “Đuro Damjanović” koju dodjeljuje Udruženje književnika Republike Srpske - Podružnica Banjaluka, pripala je književniku Ranku Preradoviću za knjigu “Mastiljara stara”.

Nakon što je pročitao sve (neke i više puta) pristigle knjige (kojih je bilo 28) stručni žiri u sastavu profesor i književnik dr Đorđe Vuković (predsjednik žirija) i književnici Milan Rakulj i Radmilo Radovanović donio je jednoglasnu odluku.

- Pesnik Ranko Preradović je pesnik -  zapisao je svojevremeno Đuro Damjanović u recenziji za knjigu “Ludnički vrt” (2000). Ova rečenica bila je moto i književniku Mirku Vukoviću kada je pisao predgovor za izabrana djela u četiri toma Ranka Preradovića, objavljena povodom pedeset godina njegovog književnog stvaralaštva. Preradovićeva nova pjesnička knjiga “Mastiljara stara” pojavila se prošle godine, kao uvod u ovogodišnju proslavu šest decenija izuzetno plodnog književnog rada, i s obzirom na ono što se nalazi između korica ove knjige možemo bez ograda reći da zapis Đure Damjanovića i dalje ne gubi na aktuelnosti - saopštio je žiri.

Kako dodaju, ušuškan u autobiografske elemente Preradović dokazuje da i u poznim godinama nije izgubio lucidnost i pjesničku svježinu.

- Možda se na prvi pogled čini da je Preradovićeva “Mastiljara stara” po svom izlasku bila predodređena za nagradu koja nosi Đurino ime, tim prije što pjeva o jezeru mastila koje su zajedno izlijevali on i onaj po kojem nagrada nosi ime, ali i neki drugi znameniti pisci. No, u stvarnosti nije bilo tako, jer sve nabrojano nije žiriju posao učinilo lakšim, nego još težim. Stoga da je kojim slučajem nagrađena knjiga Berislava Blagojevića, Slavice Garonja, Dalibora Pejića ili bilo kojeg drugog autora iz užeg izbora, članovi žirija se ne bi ogriješili, jer su u pitanju zaista bile nijanse - naznačeno je u saopštenju žirija, koji je dodao da je izboru presudio neosporan kvalitet “Mastiljare stare”, ali i sveukupno književno stvaralaštvo, tako da je žiri dodijelivši nagradu htio to ili ne, u isto vrijeme dodijelio i nagradu za životno djelo Ranku Preradoviću Dedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana