Dobrota i ljubav Alekse Šantića žive za sva vremena

Priredila: Aleksandra Madžar
Dobrota i ljubav Alekse Šantića žive za sva vremena

Mostar - Tradicionalnu kulturnu manifestaciju 96. Šantićeve večeri poezije otvorila je besjedom srpska glumica Vesna Čipčić u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

- Divno je što sam u prilici da se bavim poezijom i da osetim kako diše Mostar kada je reč o tako jednom velikom pesniku kakav je bio Šantić - rekla je Čipčićeva.

Ona je dodala da je Šantić čudesno pisao i o sreći i o tuzi i o svijetu oko sebe.

Potpredsjednik Srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta" Ranko Čvoro na otvaranju manifestacije je rekao da je bilo pjesnika koji su bolje "brusili" rime od Šantića, ali da Šantić živi i traje u dušama i srcima ljudi svoga, ali i ovoga vremena, te vremena koje će doći.

- Ovo veče ne bi bilo Šantićevo ako odavde ne bismo poslali najtoplije misli i želje da samo ljubav veže ljude, da izgradimo mostove tolerancije i suživota. Neka Šantić i dalje živi među nama i neka nas okuplja njegova misao o ljubavi i dobroti - naglasio je Čvoro.

Na prvoj večeri manifestacije nastupilo je Udruženje operskih pjevača iz Banjaluke "Figaro", u čijem su izvođenju najljepših arija uživali mnogobrojni posjetioci.

U okviru bogatog programa planirano je književno veče "Druga Šantićeva kuća", koje će biti održano sutra u Gradskoj galeriji u Nevesinju, kada će biti promovisana nova zbirka pripovjedaka Momčila Golijanina.

Povodom predstavljanja knjige "Hronologija života Alekse Šantića", koje bi trebalo da bude održano u subotu, autor Šemsudin Zlatko Serdarević je rekao da sve što se napiše o Šantiću, a novo je, praktično komunicira sa današnjim svijetom, zato što je Šantić uvijek, šta je god radio, slao univerzalne poruke, bilo kroz poeziju, bilo kroz njegovu životnu stazu.

- Dakle, jedan čovjek kosmopolita, čovjek koji je grlio, ljubio sve narode, koji je volio svoj narod i sve druge i koji je bio toliko vezan za Mostar upravo zbog toga što je osjetio dušu multietničkog Mostara - izjavio je Serdarević.

Istog dana u Vladičanskom dvoru u Mostaru biće održano "Veče s Vesnom Kapor", a posljednjeg dana manifestacije u nedjelju, 20. septembra, na istom mjestu učenici Koledža ujedinjenog svijeta Mostar izvešće poetsko-muzičko-scenski program "Sa Šantićem oko svijeta".

Šantićeve večeri poezije organizovali su Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Mostaru i Srpsko prosvjetno i kulturno-umjetničko društvo "Gusle".

Neće biti nagrade

Ove godine neće biti Šantićeve nagrade, koja se dodjeljuje svake treće godine i to velikim dijelom i iz finansijskih razloga, pa se očekuje da ta nagrada bude naredni put na programu 2017. godine.

Ipak, predsjednik SPKUD "Gusle" Mostar Radislav Tubić poručuje da "bez obzira na to u kako teškim vremenima radili, treba da očuvamo kulturu".

- Ne smije se dozvoliti njeno gašenje, jer mi nismo ti koji su je započeli, a ne smijemo biti ni oni koji će je ugasiti - rekao je Tubić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana